Bos wint slotetappe in Ronde van Denemarken

De voormalige baanrenner behaalde zijn vierde overwinning in 2011.

Theo Bos heeft gisteren de slotrit in de Ronde van Denemarken gewonnen. Na 162 kilometer troefde de wielrenner van Rabobank in de massasprint in Frederiksberg Sacha Modolo en Manuel Belletti (van CSF-Colnago) af. De eindzege van de Australiër Simon Gerrans van Team Sky kwam niet meer in gevaar op de slotdag van de etappekoers.

De ritzege van Bos is zijn vierde overwinning van 2011. Eerder dit jaar won de voormalige baanrenner al twee etappes in de Ronde van Oman en was hij eveneens de beste in de Tour de Rijke.

„Ik heb de hele week een erg goede ploeg aan het werk gezien, maar met winst was dat nog niet beloond”, verklaarde ploegleider Jan Boven op de website van de Raboploeg. „De mannen hebben enorme veerkracht getoond en dat is met de winst van Theo mooi beloond.”

Boven verlaat Denemarken met een goed gevoel. „Ik kan heel positief terugkijken op deze ronde. We kwamen met twee ambities. We wilden een goed klassement rijden en een rit pakken. Daarvan hebben we 50 procent gehaald. Maar het beste gevoel haal ik uit de instelling van de renners. Ik ben heel trots op deze ploeg.”

De eindzege in de Ronde van Polen ging zaterdag naar de Slowaak Peter Sagan. De renner van Liquigas passeerde op de slotdag de Ier Daniel Martin van Garmin-Cervélo in het klassement. De slotrit werd gewonnen door de Duitser Marcel Kittel (Skil-Shimano) die Sagan voorbleef in de massasprint. Kittel behaalde zijn vierde etappeoverwinning in Polen.

Sagan moest in de rit over 128 kilometer met start en finish in Krakau drie seconden goed maken op Martin, die vorig jaar nog de sterkste was. Door de bonificatieseconden hield de 21-jarige Slowaak zijn rivaal uiteindelijk vijf seconden achter zich.

Voor Romain Feillu eindigde de Poolse etappekoers in mineur. De Franse renner van Vacansoleil kwam in de slotrit ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen. Hij wordt vandaag geopereerd en is naar verwachting vier weken uitgeschakeld. Feillu kan daardoor een streep zetten door de voorbereiding op het WK. (NRC)