Beurzen in Azië openen lager, maar geen paniek

Malaysia stockbrokers sit under the digital share price board showing the Malaysian Index in Kuala Lumpur on August 8, 2011. Standard & Poor's on August 8 said its US credit rating downgrade will have no immediate impact on Asia-Pacific sovereign ratings, but could have negative consequences longer-term. AFP PHOTO / Mohd Rasfan
Malaysia stockbrokers sit under the digital share price board showing the Malaysian Index in Kuala Lumpur on August 8, 2011. Standard & Poor's on August 8 said its US credit rating downgrade will have no immediate impact on Asia-Pacific sovereign ratings, but could have negative consequences longer-term. AFP PHOTO / Mohd Rasfan Maleisische beleggers zitten onder de digitale borden met daarop de koers van de aandelen in de Maleisische Index in Kuala Lumpur. Foto AFP / Mohd Rasfan

Beleggers in Azië hebben vandaag hun aandelen verkocht in reactie op de afwaardering van de kredietstatus van de Verenigde Staten en de zorgen om de Europese schuldencrisis. Wel blijft de verwachte paniek voorlopig uit.

De bewegingen waren niet zo sterk als werd gevreesd en de handelsvolumes zijn matig. Omstreeks 6.40 uur noteert de Nikkei 225, 2,3 procent lager en de Hang Seng 4,4 procent lager.

Beleggers en analisten menen dat de verlaging van de kredietstatus van de VS - na de scherpe dalingen van de aandelenmarkten vorige week - al ingeprijsd is.

Shane Oliver, hoofd beleggingsstrategie bij AMP Capital Investors in Sydney:

“Voor de aandelenmarkten zou de verlaging al in de koersen verwerkt moeten zijn, maar het draagt wel bij aan de onzekerheid en vergroot de druk op de VS om de begroting op tijd op orde te krijgen. Het is ook een deuk voor het vertrouwen in de VS.”

ECB probeert de rust op markten te herstellen

In een poging de rust op de financiële markten te herstellen, kondigde de Europese Centrale Bank gisteren aan dat het actief staatsobligaties, vermoedelijk Italiaanse en Spaanse, gaat opkopen.

De Amerikaanse minister Geithner van Financiën noemde de afwaardering door Standard en Poor’s een verschrikkelijke fout. Volgens het ministerie heeft de kredietbeoordelaar zich ernstig verrekend en is er niets veranderd aan de kredietwaardigheid van het land.

Goudprijs omhoog

Beleggers blijven naar goud vluchten als veilige belegging. De goudprijs bereikte eerder een nieuw hoogtepunt en steeg tot boven de 1.700 dollar per circa 30 gram.

Het is de vraag wat Wall Street en de Europese markten vandaag gaan doen. Het ligt in de verwachting dat beleggers nu massaal af willen van Amerikaans schuldpapier. NRC-economiechef Egbert Kalse zei zaterdagochtend nadat het nieuws van de Amerikaanse afwaardering bekend werd:

“Je kunt er donder op zeggen dat het nu gierend fout gaat. De vraag is een beetje waar je heen moet als je VS-papier gaat dumpen. Daar is zo ontzettend veel van, dat kun je niet kwijt. En dan? Duitse schulden kopen? Daar is nooit genoeg van. En als China ineens uit de VS-schuld zou stappen gaat het echt mis. Maar dat is zo angstaanjagend, daar durft niemand over na te denken.” – Egbert Kalse, NRC

Volg ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen op de beurzen vandaag.