Áls hij in de finale staat, wint hij ook

Alle finales die Robin Haase speelde, acht in challengers en één op de ATP-tour, won hij.

De sleutel achter het succes in Oostenrijk? Hij hield zijn emoties onder controle.

De vreugde-explosie is groot bij Robin Haase nadat hij de finale in Kitzbühel heeft gewonnen. Foto ProShots tennis 06-08-2011 finale KITZBUHEL ,Oostenrijk - ATP World Tour, Robin Haase (NED). HOLLAND ONLY *** Local Caption ***
De vreugde-explosie is groot bij Robin Haase nadat hij de finale in Kitzbühel heeft gewonnen. Foto ProShots tennis 06-08-2011 finale KITZBUHEL ,Oostenrijk - ATP World Tour, Robin Haase (NED). HOLLAND ONLY *** Local Caption *** Gepa

De ogen gesloten, zijn gezicht richting de hemel, het lichaam licht achterovergebogen, de gebalde vuisten en dan de harde oerkreet. Een paar seconden brult Robin Haase het uit. Zijn eerste finale op de ATP-tour, en direct de titel. Als de Nederlandse tennisser de hand van tegenstander Albert Montanes heeft geschud, herhaalt hij de kleine show. De overwinningsschreeuwen van Haase galmen na in de vallei van het Oostenrijkse bergstadje Kitzbühel.

De vreugde-explosie was zaterdagmiddag groot bij de 24-jarige Haase. De hele finale tegen de Spaanse gravelspecialist had hij zijn emoties onder controle weten te houden, maar na het laatste punt gooide hij alles eruit. Moest hij de frustratie van anderhalf jaar blessureleed (in 2008 en 2009) kwijt? „Nee, dat heeft er niks mee te maken”, vertelt Haase in een telefonisch gesprek, een paar uur na de overwinning (6-4, 4-6 en 6-1). „Meteen je eerste finale winnen, dat is natuurlijk top. Dit was mijn manier om het te vieren.” Op de halflege tribunes juichten zo’n tweehonderd Nederlandse toeristen mee.

Een Nederlander die een ATP-toernooi wint; het werd weer eens tijd. Martin Verkerk was zeven jaar geleden de laatste, hij won toen de titel in Amersfoort. Vanaf 1990 tot en met 2004 werd er jaarlijks altijd minimaal één ATP-toernooi gewonnen door een Nederlander. Het waren gouden tijden voor het Nederlandse tennis, met Mark Koevermans, Richard Krajicek, Jan Siemerink, Jacco Eltingh, Paul Haarhuis en in een later stadium Sjeng Schalken. Maar de laatste jaren was het erg mager. Het was al nieuws als een Nederlander een toernooi won op de challenger-tour, de eerste divisie van het internationale tennis.

Iedereen in de Nederlandse tenniswereld is overtuigd van de kwaliteiten van Haase, die vanaf vandaag voor het eerst in de top-50 van de wereld staat. De Hagenaar heeft een machtige forehand en een sterke service en leeft serieus voor zijn sport. Maar de afgelopen jaren bleef de grote doorbraak uit, wat voor een groot deel te maken had met een aantal zware knieoperaties. Zijn loopbaan leek zelfs in gevaar te komen door de knieproblemen. Maar hij vocht zich knap terug. Vorig jaar verdiende Haase met zijn opmars van de 447ste tot de 69ste plek op de ranglijst de titel ATP Comeback Player of the Year.

De toernooioverwinning in Kitzbühel komt vrij onverwacht. Haase presteert redelijk dit jaar, met het bereiken van de derde ronde op de Australian Open (in januari) en Wimbledon (juni) als hoogtepunten. Maar er waren ook veel nederlagen: bij zeven toernooien werd hij al in de eerste ronde uitgeschakeld, en zes keer verloor hij in de tweede ronde.

Waarom lukte het de afgelopen week wel in Oostenrijk? Hij hield zijn emoties onder controle, zegt Davis-Cupcaptain Jan Siemerink. Haase kan bij een slechte bal of een – in zijn ogen – foute beslissing van de arbitrage snel geïrriteerd reageren. Dit speelde onder meer een rol tijdens het verloren Davis-Cupduel met Zuid-Afrika, een maand geleden, vertelt Siemerink. „Het werd echt een beetje te gek.” Siemerink sprak er recentelijk over met de coach van Haase, Dennis Schenk. Siemerink: „Door die emoties te uiten is het alsof hij niet kan incasseren. Je tegenstander krijgt daar een oppepper van. En je haalt jezelf uit je spel.” De sleutel tot het succes in Kitzbühel was dat hij alle wedstrijden rustig bleef, zegt Siemerink. „Ik denk dat de boodschap is doorgedrongen. Dat hij nu een toernooi wint is voor hem het bewijs dat hij minder emotioneel moet zijn en zich meer met tennis bezig moet houden.”

Nederlands beste tennisser van dit moment zegt zelf dat het controleren van zijn emoties „zeker belangrijk” is geweest in de vijf wedstrijden die hij afgelopen week won. Haase, die met de ATP-titel 72.600 euro aan prijzengeld verdiende: „Maar het is alles bij elkaar. Als je goed speelt, ga je makkelijker met tegenslagen om.” Schenk, die al zes jaar de coach van Haase is: „Geduldig en rustig zijn: daar heb ik het altijd met hem over. Hij heeft geleerd van de wedstrijden waarin het fout ging.” Haase heeft geen sportpsycholoog. „Dat ben ik al”, zegt Schenk.

Door de overwinning van Haase in Kitzbühel – dat overigens geen sterk bezet toernooi is – staat het Nederlandse tennis weer een beetje op de kaart. Modelprof Haase is het boegbeeld van een nieuwe generatie tennissers, met Thiemo de Bakker (nummer 100 van de wereld), Thomas Schoorel (112), Jesse Huta Galung (124) en Igor Sijsling (178). Veel Nederlandse titels zijn er voorlopig niet te verwachten, erkent Siemerink. „De andere jongens hebben nog een hoop werk te verrichten.” Zo heeft De Bakker, die het afgelopen half jaar worstelde met zijn instelling, veel fysieke problemen.

Haase speelde gisteren alweer in de Duitse competitie, bij zijn club TC Blau-Weiss Halle. Hij noemt zijn eerste ATP-titel een mijlpaal in zijn carrière. „Natuurlijk is het een barrière waar je doorheen gaat. Dat was het al om in de finale te staan.”

Haase heeft inmiddels een opvallend trackrecord opgebouwd: alle finales die hij speelde, acht in een challenger en één op de ATP-tour, won hij. Hij is een finalekiller. En daar zijn er niet veel van in de Nederlandse sportwereld.

    • Steven Verseput