Als het huis te protserig wordt, gaan ze kletsen

Een op de drie Nederlanders woont op het platteland. Daarom deze zomer: de wereld van het dorp Opende.

Vandaag: de makelaar. Een houtkachel voor de landelijke sfeer wil iedereen.

Nederland - Opende - ( Groningen ) - 04-07-2011 Makelaar Oets van der Wier, met op de achtergrongd zijn gezin. Foto: Sake Elzinga

In 1998 was makelaar Oets van der Wier zelf starter op de woningmarkt. Hij kocht toen samen met zijn vrouw Wiebrigje hun huis aan de Provincialeweg in Opende. Ze hadden nog geen kinderen, werkten beiden fulltime. Het ging net.

Het is een mooi en ruim huis. Ze hebben verbouwd, zonder haast. Achter hun huis een grote tuin, met kippen, konijnen en een poes. Daarachter lopen hun twee paarden. Wiebrigje van der Wier moet af en toe tegen zichzelf zeggen dat het bijzonder is dat ze zo wonen. Hier in het noorden is het veel normaler dan in de Randstad. Het went snel.

In Opende geven mensen liever geld uit aan hun huis dan aan een vakantie. Hun huis is hun kasteel. Hebben ze er een mooie tuin bij, dan hóéven ze niet eens meer op vakantie. Een kop koffie smaakt er net zo lekker als op een terras.

Opendenaren houden van netjes en nieuw. Van groot en luxe. Gestyled, zegt Van der Wier. Een moderne woonkeuken. Een grote badkamer. Maar niet té gek. Een zwembad hoeft niet. Een houtkachel voor de landelijke sfeer wil iedereen.

Als het kan, kopen jonge stellen een huis met een stuk grond erbij. Nog liever kopen ze een kavel en bouwen zelf. Sinds de crisis is het lastiger geworden om te kopen, zegt Van der Wier. Zeker voor jonge mensen. Maar niet onbereikbaar voor wie echt wil. Een twee-onder-een-kapwoning met een flinke tuin in Opende kost hetzelfde als een twee- of driekamerflat in Amsterdam. Een vierkante meter nieuwbouwgrond 122 euro, in het Westland ruim vijf keer zoveel.

Hebben ze een kavel, dan zetten ze een caravan neer en wonen naast het huis tot het klaar is. Aan vaklui geen gebrek: stukadoors, timmermannen, tegelzetters, schilders. Er is altijd wel een vriend of neef die in de avonduren en weekenden kan klussen.

De bouw is traditioneel. Keurig. Soms landelijk-nostalgisch. Rieten dak. Boerderijraampjes. Vaak worden oude huizen gerestaureerd. De overburen van de makelaar wonen in een oud boerderijtje. Dat hebben ze steen voor steen afgebroken en steen voor steen weer opgebouwd.

De huizen in Opende zijn mooi, maar niet bijzonder, zegt Van der Wier. Architectonische hoogstandjes zie je niet. Als het te protserig wordt, gaan de mensen kletsen. Of als het huis te groot is voor de kavel. Bij een huis in Opende hoort een mooie boerentuin.

Opende krimpt niet, Opende groeit. Er is ruimte voor nieuwbouw. Jongeren hoeven niet weg. En het dorp benauwt niet, zegt Wiebrigje. „Het is een lintdorp, je zit op niemands lip.” Er is een café, een dorpsfeest. Maar niet meedoen, is ook goed. Niemand wil weten wat je ’s avonds op je bord hebt liggen.

Sheila Kamerman

    • Sheila Kamerman