Al-Shabaab verlaat Mogadishu

De radicaal-islamitische militie Al-Shabaab heeft zich dit weekeind uit de Somalische hoofdstad Mogadishu teruggetrokken. „Het Somalische leger en de Afrikaanse Unie-missie hebben Al-Shabaab overwonnen”, zei president Sheikh Sharif Ahmed eergisteren tijdens een persconferentie.

Maar militiewoordvoerder Sheikh Ali Mohamud Rage zei op een lokale radiozender dat het om een „tactische beweging” gaat en dat Al-Shabaab haar posities elders handhaaft. Volgens ooggetuigen zijn de Al-Shabaab-strijders zaterdag kort na het ochtendgebed met zo’n vijftig technicals – pick-uptrucks met een machinegeweer in de laadbak – naar Baidoa gereden, een door hen gecontroleerd stadje 250 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad.

Het is voor het eerst in vier jaar dat de militie de hoofdstad verlaat. Verdeeldheid tussen een nationalistische en een internationaal georiënteerde factie van Al-Shabaab zou de kracht van de militie hebben aangetast. Zware gevechten met het Somalische leger en AU-troepen op vrijdag zouden hen uiteindelijk uit de hoofdstad verdreven hebben.

Speciaal gezant voor Somalië van de Verenigde Naties, Augustine Mahiga, zei in een persconferentie verguld te zijn met de terugtocht van Al-Shabaab. Hij sprak de hoop uit dat nu meer vluchtelingen uit het door hongersnood getroffen Zuid-Somalië bereikt kunnen worden. (Reuters)