Ajacied die strafschop mist? Achteraan aansluiten

Hij bracht het met een grijns, waardoor niemand het in Doetinchem serieus nam. Maar Ajax-trainer Frank de Boer meende het. „Sulejmani neemt ze nu. Totdat hij mist.” Dan is weer iemand anders eerste keus om een strafschop te nemen bij de landskampioen.

Voor missers toont hij geen genade. Ondanks de 4-1 zege op De Graafschap baalde De Boer gisteren stevig van de gemiste penalty van Siem de Jong. Die had Ajax na een moeizaam half uur op een comfortabele 3-1 voorsprong moeten zetten, maar hij miste oog in oog met doelman Joost Terol. „Siem gaat van het lijstje”, zei De Boer droogjes.

Dat De Jong achter de bal ging staan kwam omdat Theo Janssen als penaltynemer gesneuveld was na een misser in de voorbereiding. Janssen benutte voor FC Twente al zijn penalty’s, maar reputaties tellen voor De Boer kennelijk niet.

Uit zijn mond klinkt dat ook niet zo vreemd. De voormalige aanvoerder van het Nederlands elftal weet uit eigen ervaring dat missers niet op zichzelf staan. In de halve finale op het EK 2000 tegen Italië miste De Boer zelf twee keer.