Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

AEX duikelt 4,4 procent naar beneden

In Amsterdam is de AEX-index gesloten op 283,36 punten. Dat is een verlies van 4,38 procent op het slot van vrijdag (296,35 punten).

Na een weekend vol crisisoverleg tussen regeringsleiders en financiële instellingen opende de AEX vanochtend met een verlies van 1,6 procent. Kort na de opening krabbelde de beurs weer op, maar het positieve effect van de ECB-maatregel om Italiaanse en Spaanse staatsobligaties op te kopen raakte alweer snel uitgewerkt. rond het middaguur schommelde de AEX rond de 3 procent in de min. Na het nieuws over de afwaardering van hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac verloren de koersen, in navolging van Wall Street en de grote Europese beurzen, snel nog meer terrein.

Het is de 11e dag op rij dat de AEX in de min eindigt. Van de 50 grootste fondsen eindigde er geen enkele in de plus. Grootste verliezer was staalbedrijf ArcelorMittal, dat bijna 9,6 procent verloor. Ook Fugro (-9%), ING (-8,3%), Aperam (-8%) en Randstad (-7,9%) verloren fors.

Ook andere beurzen in Europa noteerden een flinke verliezen. De EuroStoxx 50 sloot maandag 3,7% lager op 2.286,91. De DAX-30 daalde 5,0% tot 5.923,27, de CAC-40 sloot 4,7% lager op 3.125,19 en de FTSE-100 verloor 3,4% op 5.068,95.

Volg ook ons liveblog.