AEX opent 1,6 procent in de min - fikse daling blijft uit

De AEX is met 292 punten, zo’n 1,6 procent in de min geopend, in reactie op de afwaardering vrijdagnacht van de kredietwaardigheid van de VS door Standard & Poor’s. De beurs in Amsterdam volgt daarmee de trend op de Aziatische markten, zij het in mindere mate.

De beurs in Londen opent met één procent in de min en in Parijs is dat min 0,3 procent.

In Azië werden de zorgen om de Amerikaanse afwaardering en de Europese schuldencrisis beantwoord met stevige verliezen. De Japanse Nikkei-index sloot meer dan twee procent lager. De Hang Seng uit Hong Kong eindigde ook ruim twee procent lager. De Taiwanese beurs sloot vandaag 3,82 procent lager. De slotkoers is de laagste stand van de beurs in dertien maanden.

Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer:

“Het is zaak om de koersen van Spaanse en Italiaanse staatsschulden in de gaten te houden, daar de Europese Centrale Bank heeft aangegeven actiever te gaan programmeren.”

ECB gaat actief staatsschuld opkopen

Gisteren kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) aan dat het actief, naast Ierse en Portugese, ook Spaanse en Italiaanse staatsobligaties gaat opkopen. Dit om de koersen te ondersteunen en de rente te beperken. Hierdoor kan worden voorkomen dat Spanje en Italië op termijn meer rente voor hun toekomstige leningen moeten betalen dan ze aankunnen. De tienjaarsrente in Italië zakt vandaag 45 basispunten naar 5,65 procent.

Ook de G20-landen hebben de handen ineen geslagen in een poging de rust op de markten te herstellen. De twintig belangrijkste economieën van de wereld hebben zojuist een verklaring uitgegeven waarin zij beloven gezamenlijk op te treden.

Volg ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen op de beurzen vandaag.

    • Marije Willems