Witte Huis haalt opnieuw uit naar kredietbeoordelaar S&P

Het Amerikaanse ministerie van Handel in Washington, gefotografeerd op 5 augustus. Foto AFP / Nicholas Kamm

Een belangrijke economisch adviseur van president Obama heeft gisteravond hard uitgehaald naar kredietbeoordelaar S&P, die vrijdag de VS van hun AAA-status beroofde. Volgens adviseur Sperling is de handelswijze van S&P “onvoorstelbaar”.

Gene Sperling, het hoofd van de Nationale Economische Raad, beschuldigde S&P in een verklaring van het maken van grote fouten. Hij herhaalde een eerdere beschuldiging van het Witte Huis dat de kredietbeoordelaar een rekenfout heeft gemaakt en dat Washington in werkelijkheid meer gaat bezuinigen dan S&P nu voorziet. De fout heeft S&P inmiddels erkende, maar volgens de kredietbeoordelaar is dat geen reden Amerika weer een Triple A-status te geven.

Sperling had daar gisteravond geen goed woord voor over. De economisch adviseur van de regering-Obama noemde het “ongelooflijk” dat S&P zo snel een rekenfout herstelde en daar vervolgens geen conclusies uit trok. “Deze instelling begon met een conclusie en bedacht er vervolgens allerlei argumenten bij”, aldus Sperling.

Gisteravond zei de perswoordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, dat de wekenlange impasse over verhoging van het schuldenplafond het vertrouwen in de kredietwaardigheid van de VS heeft beschadigd. Hij kondigde aan dat dat Obama z’n best zal doen om Congresleden zo ver te krijgen de politieke meningsverschillen te overstijgen om meer in te zetten op economisch herstel en een sterk fiscaal langetermijn plan.