Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Vogue veroorzaakt relletje met sensueel afbeelden tienjarig model

Een van de foto's van Thylane Lena-Rose Blondeau in Vogue. Foto screenshot The Daily Edge

Het Franse model Thylane Lena-Rose Blondeau staat met veel make-up en in een sensuele pose afgebeeld in de laatste editie van modeblad Vogue. Niets bijzonders zou je zeggen. Blondeau is echter nog maar tien jaar oud.

De foto’s van Blondeau hebben tot een hevig debat geleid. Een organisatie van ouders heeft de publicatie van de foto’s veroordeeld omdat Vogue op deze manier zou bijdragen aan “de seksualisering van kinderen”.

Blondeau mag pas tien jaar zijn, maar ze heeft als model al een indrukwekkende carrière achter de rug. Het meisje stond al in tal van bladen en liep onder andere in een modeshow van de wereldberoemde ontwerper Jean Paul-Gaultier.

Een bezoeker van de site Thisisbigbrother.com heeft geen goed woord voor de publicatie over:

“Ik vind het schokkend dat ouders het toestaan dat hun tienjarige kind zo wordt afgebeeld. Kinderen worden zo op een ongepaste manier geseksualiseerd. Serieus, zijn de ouders zo dom dat ze zich niet realiseren wie deze afbeeldingen aantrekkelijk zal vinden en wie ze pijn zullen doen?”

Op Yahoo.com denkt een andere internetgebruiker er anders over. “Ik ben gefrustreerd over al die mensen die dit als sensueel zien… kunst is volledig subjectief en de interpretatie is per individu verschillend.”