Saoedi-Arabië haalt ambassadeur terug uit Syrië

De Saoedische koning Abdullah (M, zittend) op archiefbeeld. Foto Reuters / Saudi Press Agency

Saoedi-Arabië haalt zijn ambassadeur terug uit Syrië om over het aanhoudende geweld in het land te spreken. Dat kondigde koning Abdullah vanavond aan in een toespraak waarin hij scherpe kritiek uitte op het Syrische regime.

Abdullah zei dat Saoedi-Arabië niet kan accepteren wat er in Syrië gebeurt. “Er is geen rechtvaardiging voor”, aldus de koning. Hij stelde dat het “mechanisme van moorden” moet stoppen en riep president Assad op serieus werk te maken van politieke hervormingen.

De relaties tussen Saoedi-Arabië en Syrië zijn al jarenlang gespannen omdat het regime van Assad nauw samenwerkt met Iran, de grote rivaal van de Saoedi’s in het Midden-Oosten. Ook stonden de beide landen de afgelopen jaren tegenover elkaar in Libanon, waar Saoedi-Arabië de pro-westerse oud-premier Hariri steunde, terwijl Syrië juist innig samenwerkte met het door Iran gesteunde Hezbollah.

    • Pim van den Dool