Tientallen gewonden en arrestaties na rellen in Tottenham

Een politieman vanochtend in Tottenham bij een auto die vannacht in brand werd gestoken. Foto Reuters / Luke MacGregor

Bij rellen in de Londense wijk Tottenham zijn gisteravond en vannacht meer dan twintig politieagenten gewond geraakt. Ook werden meer dan veertig mensen gearresteerd. Dat meldt SkyNews.

Volgens de Britse nieuwszender zijn 26 agenten gewond geraakt en werden 42 mensen opgepakt. Een aantal agenten moest vanwege de ernst van hun verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht.

Het kantoor van de Britse premier Cameron noemde de gebeurtenissen in een reactie “volkomen onacceptabel”. De plaatsvervangend burgemeester van Londen, Kit Malthouse, zei dat er “geen excuus is voor het geweld en het plunderne dat we gisteravond in Tottenham hebben gezien”. De Britse minister van Binnenlandse Zaken waarschuwde dat “zulke veronachtzaming van publieke veiligheid en eigendom” niet getolereerd zal worden.

In Tottenham gingen gisteravond zeker driehonderd mensen de confrontatie met de politie aangegaan. Twee surveillanceauto’s en een dubbeldekkerbus gingen in vlammen op, winkels werden geplunderd en ruiten ingeslagen. De relschoppers vroegen om “gerechtigheid” in de zaak van een 29-jarige man die donderdag werd doodgeschoten.

    • Pim van den Dool