Paniek op beurzen Midden-Oosten, Israël legt korte tijd handel stil

Naast paniek op de beurs heeft Israël te kampen met grootschalige protesten tegen het sociale beleid van de regering-Netanyahu. Foto Reuters / Nir Elias

De beurzen in het Midden-Oosten reageren geschokt op de beslissing van S&P om de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten te verlagen. Israël legde vanochtend het handelsverkeer stil nadat de beurs in Tel Aviv in rap tempo met zes procent was gedaald.

De handel op de Israëlische beurs werd vanwege het forse verlies even na tien uur onderbroken. Na ruim drie kwartier ging de beurs in Tel Aviv even voor elf uur vanochtend weer open.

Volgens nieuwszender Al Arabiya dalen de koersen op de beurzen in het hele Midden-Oosten. De beurzen zijn daar vanochtend weer geopend omdat in de regio op zondag de werkweek begint. Gisteren was de Saoedische beurs al open en die verloor naar aanleiding van de afwaardering van de VS meer dan vijf procent.

Tegelijk met de onrust op de beurs heeft Israël te maken met grote demonstraties tegen het sociale beleid van de regering-Netanyahu. Gisteren gingen honderdduizenden Israëli’s in Tel Aviv en andere steden de straat op om hun onvrede te uiten over onder meer de hoge huizenprijzen in het land.