Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Minstens twintig doden bij aanval Syrische leger op Deir al-Zor’

Syrische kinderen demonstreerden eind juli in Deir al-Zor tegen het regime van president Assad. Foto Reuters

Het Syrische leger heeft vanochtend bij de bestorming van twee steden volgens activisten zeker twintig mensen gedood. Het geweld vond plaats in de oostelijke stad Deir al-Zor en het centraal gelegen Houleh.

Update 15.05u: Een activist zei vanmiddag tegen persbureau Reuters dat het dodental van vandaag in heel Syrië is gestegen naar 57. De bewering is niet door onafhankelijke waarnemers bevestigd.

Alleen al in Deir al-Zor werden volgens een organisatie van activisten minstens twintig mensen gedood bij een aanval met tanks. Er werden verschillende “zeer luide” explosies gehoord. Het oostelijk gelegen Deir al-Zor produceert het meeste olie van de totale Syrische olieproductie van 380.000 vaten per dag, maar behoort tot de armste van de dertien provincies van het land.

Elders in Syrië, in het centraal gelegen Houleh, schoten Syrische militairen volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zeker vier mensen dood. Dat aantal kan volgens de mensenrechtenorganisatie nog oplopen. In de noordwestelijke stad Idleb overleden vanochtend twee mensen die gisteren ernstig gewond raakten bij een anti-regeringsbetoging.

De berichten over nieuw geweld van het Syrische leger komen een paar uur nadat VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon belde met de Syrische president Bashar al-Assad om zijn bezorgdheid uit te drukken over het gebruik van geweld tegen burgers. Hij riep Assad in het telefoongesprek op om “het gebruik van militaire kracht tegen burgers onmiddellijk te beeindigen”.