Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Spanje en Italië moeten snel bezuinigingen’ - ‘moet markten gerust stellen’

Caption: A picture taken on August 4, 2011 in Paris, shows a screen displaying stock value indicators at the entrance of the Bloomberg media company, which specialized in financial and economic news. Leaders of the powerful G7 nations on August 7 raced for a joint response to spiralling tension over the eurozone debt crisis and downgrade of the US credit rating ahead of the opening of markets on Monday. AFP PHOTO PIERRE VERDY
Caption: A picture taken on August 4, 2011 in Paris, shows a screen displaying stock value indicators at the entrance of the Bloomberg media company, which specialized in financial and economic news. Leaders of the powerful G7 nations on August 7 raced for a joint response to spiralling tension over the eurozone debt crisis and downgrade of the US credit rating ahead of the opening of markets on Monday. AFP PHOTO PIERRE VERDY Een display met de actuele beurskoersen bij de ingang van financieel persbureau Bloomberg, 4 augustus 2011. Foto AFP / Pierre Verdy

Spanje en Italië moeten hun aangekondigde bezuinigingsmaatregelen “snel uitvoeren” om de schuldencrisis in Europa te beëindigen.

Daartoe roepen de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bonskanselier Angela Merkel op in een gezamenlijke verklaring, meldt persbureau AFP. Volgens de twee staatslieden is het herstellen van het vertrouwen op de financiële markten “van essentieel belang” en draagt de “snelle implementatie” van maatregelen tegen het uitbreiden van de schuldencrisis daaraan bij.

‘ECB gaat staatobligaties opkopen van noodlijdende landen’

Merkel en Sarkozy benadrukten bovendien nogmaals hun steun aan het akkoord dat op 21 juli in Brussel bereikt werd om de schuldencrisis in Griekenland en Europa op te lossen. Zij hopen dat het parlement in zowel Duitsland als Frankrijk voor september al voor het Europese akkoord stemmen.

De beide landen lieten ook weten dat het Europese noodfonds de mogelijkheid zal krijgen om staatsobligaties te kopen van landen als Italië, Spanje, Griekenland, Portugal en Ierland. De Europese Centrale Bank moet nog een beslissing nemen om dit mogelijk te maken. Met het opkopen zou ECB de obligaties uit de markt halen, waardoor de rente daalt en landen weer goedkoper geld kunnen lenen.

‘Merkel en Sarkozy willen markten gerust stellen’

Merkel en Sarkozy willen met hun verklaring de financiële markten gerust stellen, zegt NRC-economieredacteur Melle Garschagen. Ze willen een zogenoemde ‘zwarte maandag’ voorkomen:

“De Aziatische beurzen openen straks als eerste, waarna de Europese en Amerikaanse beurzen volgen. Zolang landen niet met krachtige taal komen om beleggers gerust te stellen, is er de vrees dat het morgen een drama wordt op de beurzen. Ze vrezen voor een nieuwe zwarte maandag, zoals de beurskrach in 1987. We hebben het vanmiddag al gezien in het Midden Oosten, dit zijn niet de belangrijkste beurzen waarop het meest gehandeld wordt, maar de angst bestaat dat de beurzen die straks open gaan ook fors gaan dalen. Zolang leiders zich niet uitspreken of actie ondernemen, zal het verlies waarschijnlijk groot zijn.”

Internationaal overleg over onrust op de financiële markten

Vandaag overleggen internationale leiders en bankiers over de Amerikaanse en Europese financiële problemen. Vorige week daalden de koersen op de internationale aandelenmarkt fors. De beurzen in het Midden Oosten sloten vandaag met forse verliezen. Waarschijnlijk zullen morgen de aandelenbeurzen in Europa en Amerika lager openen als gevolg van de onrust op de financiële markten.

De Belgische premier Yves Leterme liet vanavond al weten de stemming in het parlement te vervroegen. Hij wil dat de Belgische parlementariërs zich al begin september uitspreken over het Europese akkoord. Volgens Leterme is de “geloofwaardigheid van de eurozone” gebaat bij snelle actie.