Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Een op drie kans dat kredietstatus VS weer wordt verlaagd’

Caption: Standard & Poor's headquarters in the financial district of New York on August 6, 2011. The United States' credit rating was cut for the first time ever August 5 when Standard and Poor's lowered it from triple-A to AA+, citing the country's looming deficit burden and weak policy-making process. AFP PHOTO/Stan HONDA
Caption: Standard & Poor's headquarters in the financial district of New York on August 6, 2011. The United States' credit rating was cut for the first time ever August 5 when Standard and Poor's lowered it from triple-A to AA+, citing the country's looming deficit burden and weak policy-making process. AFP PHOTO/Stan HONDA Het hoofdkwartier van Standard & Poor's in New York. Gisteren verlaagde de kredietbeoordelaar de status van de VS van AAA naar AA-plus. Foto AFP / Stan Honda

Volgens directeur John Chambers van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s bestaat er een grote kans dat de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten de komende zes maanden nogmaals wordt verlaagd.

Gisteren verlaagde S&P al de kredietwaardigheid van de VS van de AAA-status naar AA-plus. Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat Amerika haar AAA-status verloor. Volgens Chambers blijft het negatief advies voor de VS mogelijk 24 maanden van kracht, meldt persbureau Reuters.

En als de “financiële positie” verder verslechtert of de politieke onenigheid tussen de Republikeinen en Democraten groter wordt, schat Chambers de kans van een volgende verlaging van de kredietwaardigheid op “een op drie”. De directeur zei tegenover ABC News dat het nog lang kan duren voordat de VS de AAA-status krijgt.

Zware verliezen op beurzen Midden Oosten

Als gevolg van de verlaging van de kredietstatus van de VS sloten de beurzen in het Midden Oosten vandaag met forse verliezen. Naar verwachting zullen ook de Amerikaanse en Europese beurzen morgen lager openen.

De VS hebben hard uitgehaald naar S&P voor het verlagen van de AAA-status. Gene Sperling, het hoofd van de Nationale Economische Raad, beschuldigde S&P vandaag van het maken van grote fouten.

Hij herhaalde een eerdere beschuldiging van het Witte Huis dat de kredietbeoordelaar een rekenfout heeft gemaakt en dat Washington in werkelijkheid meer gaat bezuinigen dan S&P nu voorziet. De fout heeft S&P inmiddels erkend, maar volgens de kredietbeoordelaar is dat geen reden Amerika weer een Triple A-status te geven.