Israëlische regering stelt comité in om onrust weg te nemen

In Tel Aviv gingen gisteren naar schatting tweehonderdduizend mensen de straat op om te protesteren tegen het sociaal-economische beleid van de regering-Netanyahu. Foto Reuters / Nir Elias

De Israëlische regering van premier Netanyahu heeft een comité ingesteld dat onderzoek moet doen naar sociaal-economische hervormingen. De regering reageert daarmee op de massaprotesten die gisteren in heel Israël plaatsvonden.

Het comité dat de mogelijkheden van hervormingen gaat onderzoeken bestaat uit sociaal-economische experts en staat onder leiding van de aan Harvard opgeleide econoom Manuel Trajtenberg. Netanyahu zei in een toelichting dat hij de moeilijkheden van veel Israëli’s begrijpt en dat “grote veranderingen” nodig zijn. Wel waarschuwde hij dat niet iedereen volledig tevreden gesteld kan worden.

Gisteren gingen in heel Israël een kwart miljoen betogers de straat op om hun onvrede te uiten over de hoge huizenprijzen en hoge kosten van levensonderhoud in het land. De betogers eisen betaalbare woningen, lagere belastingen, gratis kinderopvang en andere sociale hervormingen. Het zijn de grootste sociaal-economische protesten in de geschiedenis van Israël.

De handel op de Israëlische beurs werd eerder vandaag zo’n drie kwartier stilgelegd vanwege een hevige koersval. De paniek op de beurs in Tel Aviv werd naast de protesten in eigen land vermoedelijk veroorzaakt door de verlaging van de kredietwaardigheid van de VS door Standard & Poor’s. Ook elders in het Midden-Oosten kelderden de beurzen.

Lees ook het artikel ‘Protest in Israël begon met kaas’ van onze internetredacteur Peter van der Ploeg.

    • Pim van den Dool