Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

G7-landen en ECB buigen zich vanavond over schuldencrisis

ECB-president Trichet afgelopen vrijdag op zijn maandelijkse persconferentie op het hoofdkantoor van de centrale bank in Frankfurt. Foto Reuters / Ralph Orlowski

De ministers van Financiën van de G7-landen en de Europese Centrale Bank voeren later vandaag afzonderlijk overleg over de schuldencrisis en de onrust op de financiële markten. Ze willen met elkaar praten voordat de Aziatische beurzen morgenochtend vroeg opengaan.

De G7-landen zijn de belangrijkste economieën van de wereld. De ministers van Financiën van deze landen overleggen later vandaag telefonisch met elkaar over de rappe ontwikkelingen in de schuldencrisis. Dat ze na afloop met een verklaring komen lijkt zeker, maar of die ook nieuwe maatregelen zal bevatten om de markten gerust te stellen was vanmiddag nog niet duidelijk.

In Frankfurt belegt de Europese Centrale Bank vanaf zes uur Nederlandse tijd een speciale vergadering om de eurocrisis verder te bestrijden. ECB-president wil volgens bronnen van persbureau Reuters vandaag een besluit nemen over het opkopen van Italiaanse staatsobligaties door de centrale bank. Volgens de bronnen begint de ECB morgenochtend, als de Europese beurzen weer open gaan en de ECB daadwerkelijk besluit te interveniëren, met het kopen van de obligaties.

Afgevaardigden van de G20-landen spraken afgelopen nacht al per telefoon over de schuldencrises in de VS en Europa. Over de inhoud van de besprekingen werd niets bekend gemaakt. Het internationale topoverleg vindt plaats uit angst voor nieuwe verliezen op de aandelenbeurzen morgen.