‘G20 sprak afgelopen nacht over schuldencrises VS en Europa’

Financiële afgevaardigden van de G20, de twintig belangrijkste economieën ter wereld, hebben vanochtend vroeg Aziatische tijd via de telefoon gesproken over de schuldencrises in de VS en Europa. Dat zei de Zuid-Koreaanse plaatsvervangend minister van Financiën Choi Jong-Ku tegen persbureau Reuters.

Choi benadrukte tegenover het persbureau dat het vertrouwen van Zuid-Korea in Amerikaanse staatsobligaties ondanks de afwaardering door S&P niet minder is geworden. “Er zijn geen staatsobligaties die zoveel stabiliteit en liquiditeit garanderen”, aldus Choi. Hij wilde niet vertellen wat er tijdens het telefoongesprek met de G20-landen precies is besproken.

De belangrijkste industrielanden van de wereld, verenigd in de G7, spreken volgens Japan op korte termijn ook over de internationale schuldencrisis. Een Japanse regeringsfunctionaris zei tegen Reuters dat het de verwachting is dat de landen na hun besprekingen met een gezamenlijke verklaring komen. Wanneer de besprekingen precies plaatsvinden is echter niet duidelijk.

De Franse president Sarkozy en de Britse premier Cameron hadden gisteravond telefonisch overleg over de situatie waarin de mondiale economie zich bevindt. De Europese Centrale Bank houdt vandaag een zeldzame zondagse vergadering over de schuldencrisis in de eurozone en de mogelijkheid van het opkopen van Italiaanse staatsobligaties.

    • Pim van den Dool