FC Twente verslaat NAC met 1-0

FC Twente is het seizoen begonnen met een overwinning op NAC Breda. De ploeg van Co Adriaanse won de lastige uitwedstrijd bij de Brabantse club met 1-0.

De Oostenrijkse spits Marc Janko maakte in de eerste helft na een domme overtreding van NAC-verdediger Jordy Buijs vanaf de penaltystip de enige treffer van de wedstrijd.

Twente moest het in Breda stellen zonder eerste doelman Nikolay Mihaylov. Zijn vervanger was Sander Boschker, die zijn 548e duel in de Eredivisie speelde. Boschker werd in de eerste helft nauwelijks op de proef gesteld. Op een onwennige openingsfase na, deelde Twente de lakens uit. Steven Berghuis kreeg een riante mogelijkheid om het overwicht in de score uit te drukken, maar de jonge vleugelaanvaller schoot van dichtbij hoog over.

Na 25 minuten was het toch raak. Buijs maakte een onnodige overtreding op de mee opgekomen verdediger Peter Wisgerhof en spits Janko benutte het buitenkansje van elf meter. Wisgerhof had vlak voor rust de 0-2 op zijn schoen, maar de verdediger behield niet de rust in kansrijke positie. Het onmachtige NAC stelde daar alleen een gevaarlijk afstandsschot van Matthew Amoah tegenover.

In de tweede helft toonde NAC een ander gezicht. Met energiek spel werden de bezoekers teruggedrongen. Veel grote kansen leverde dat voor NAC aanvankelijk niet op. Amoah was een keer dichtbij, maar hij trof het zijnet. Halverwege de tweede helft ontworstelden de bezoekers zich aan de druk. NAC had inmiddels met Santi Kolk en Alex Schalk twee verse aanvallers ingebracht en op de counter lagen er mogelijkheden voor de bekerwinnaar.

Tien minuten voor tijd kreeg Danny Landzaat een unieke kans om de wedstrijd te beslissen. De invaller werd perfect bediend door Berghuis, maar produceerde slechts een slap rollertje. Landzaats misser kwam hem bijna duur te staan, maar Schalk kopte net naast.

In de laatste minuten zette NAC alles op alles, maar de verdediging van Twente hield, weliswaar met veel moeite, stand. In de laatste seconden van de wedstrijd verzuimde Luuk de Jong nog de score te verdubbelen.

Bekijk hier het klassement na een speelronde in de Eredivisie.

    • Hans Klis