Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

EU tevreden met Italiaanse belofte van snellere bezuinigingen

Caption: A fruit seller holds euro coins in a market in downtown Rome August 5, 2011. Italy's economy posted a modest acceleration in its chronically low growth in the second quarter, while a slump in output in June added to signs the upturn is already over and activity will slow in the second half. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: POLITICS)
Caption: A fruit seller holds euro coins in a market in downtown Rome August 5, 2011. Italy's economy posted a modest acceleration in its chronically low growth in the second quarter, while a slump in output in June added to signs the upturn is already over and activity will slow in the second half. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: POLITICS) Een Italiaanse groentenman in Rome laat wisselgeld zien. De economische groei van Italië was het afgelopen kwartaal minimaal. Beleggers zijn bang dat het land de volgende is die Europese noodsteun moet aanvragen. Foto Reuters / Tony Gentile

Eurocommissaris voor Economische zaken Olli Rehn verwelkomt de inspanningen van de Italiaanse regering om het begrotingstekort sneller te verkleinen.

Dat zegt hij in een interview met Financial Times Deutschland dat morgen zal verschijnen, meldt persbureau AFP.

Vrijdag werd bekend dat de Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti de komende week met het Italiaanse parlement zal spreken over extra bezuinigingsmaatregelen die al in september van kracht moeten worden. Italië kampt met een torenhoge staatsschuld en bij beleggers bestaat de vrees dat het land op termijn noodhulp van de Europese Unie nodig zal hebben.

De Europese Centrale Bank liet eerder deze week weten bereid te zijn Italiaanse staatsobligaties op te kopen als de regering van premier Silvio Berlusconi haast maakt met het doorvoeren van geloofwaardige hervormingen. Dit zou mogelijk helpen de rust op de financiële markten te herstellen. Vanavond neemt de ECB naar verwachting hierover een beslissing.

Volgens financieel redacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad zou dat laten zien dat de ECB “echt bereid is de crisis te bestrijden”

“Italië heeft een enorme schuld, ook in absolute zin, en heeft dus veel obligaties uitgegeven. Met het opkopen haalt de ECB ze uit de markt, waardoor de rente op de Italiaanse obligaties daalt en Italië weer goedkoper geld kan lenen. Het is een tijdelijk lapmiddel, maar het op grote schaal opkopen van de obligaties is wel een grote stap.”