‘ECB neemt vandaag besluit over opkopen Italiaanse obligaties’

De Europese vlag bij het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt. Foto Reuters / Ralph Orlowski

De Europese Centrale Bank moet vandaag een beslissing nemen over het opkopen van Italiaanse staatsobligaties om de rust op de financiële markten te herstellen. Dat wil ECB-president Jean-Claude Trichet, meldt persbureau Reuters.

De ECB houdt vandaag een zeldzame zondagse vergadering over de schuldencrisis in de eurozone en de mogelijkheid van het kopen van Italiaanse staatsobligaties. Volgens een bron rond de ECB begint de centrale bank morgenochtend, als de Europese beurzen weer open gaan en de ECB daadwerkelijk besluit te interveniëren, met het kopen van de Italiaanse obligaties.

De ECB-vergadering vindt volgens de bron van Reuters vermoedelijk vanavond plaats. Het is niet duidelijk of de centrale bank na afloop een verklaring uitgeeft of er juist voor kiest om te zwijgen.

Vrijdag ging al het gerucht dat de ECB van plan is om Italiaanse staatsobligaties te kopen indien Italië extra structurele hervormingen zou aankondigen en doorvoeren. Niet veel later kondigde premier Berlusconi inderdaad aan dat hij van plan is het Italiaanse begrotingstekort niet in 2014, maar al in 2013 weg te werken.

Als de ECB daadwerkelijk besluit tot het opkopen van Italiaanse staatsobligaties laat de centrale bank zien dat ze “echt bereid is de crisis te bestrijden”, zei onze financieel redacteur Melle Garschagen vrijdag:

“Het zou voor het eerst zijn dat de ECB op grote schaal staatsobligaties van een grote Europese economie gaat opkopen. Griekenland had een relatief hoge schuld, maar in absolute zin is die vrij klein, dus heeft het land niet zo veel obligaties uitstaan. Italië heeft een enorme schuld, ook in absolute zin, en heeft dus veel meer obligaties uitgegeven. Met het opkopen haalt de ECB ze uit de markt, waardoor de rente op de Italiaanse obligaties daalt en Italië weer goedkoper geld kan lenen. Het is een tijdelijk lapmiddel, maar het op grote schaal opkopen van de obligaties is wel een grote stap.”

    • Pim van den Dool