‘ECB gaat daadkrachtiger optreden op financiële markten’

Caption: A cyclist rides past the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt, August 4, 2011. REUTERS/Ralph Orlowski (GERMANY - Tags: BUSINESS)
Caption: A cyclist rides past the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt, August 4, 2011. REUTERS/Ralph Orlowski (GERMANY - Tags: BUSINESS) Het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Foto Reuters / Ralph Orlowski

De Europese Centrale Bank gaat daadkrachtiger optreden op financiële markten om de escalerende schuldencrisis in de eurozone te bestrijden.

Dat heeft een bron binnen de ECB aan persbureau Reuters laten weten. Volgens diezelfde bron zal de ECB staatsobligaties gaan opkopen van Italië en Spanje. Eerder vandaag legde financieel redacteur Melle Garschagen uit wat daarvan het beoogde doel is:

Met het opkopen haalt de ECB ze [de staatsobligaties] uit de markt, waardoor de rente op de obligaties daalt en deze landen weer goedkoper geld kunnen lenen. Het is een tijdelijk lapmiddel, maar het op grote schaal opkopen van de obligaties is wel een grote stap.”

De leiders van de Europese banken hielden vandaag een zeldzame zondagse vergadering over de schuldencrisis en de mogelijkheid van het kopen van Italiaanse staatsobligaties. Even voor tien uur kwam het nieuws naar buiten dat het spoedberaad ten einde was.

Tijdens de vergadering zou de financiële situatie van Italië en Spanje onderwerp van gesprek zijn geweest. Italië kampt met een grote staatsschuld en moet daarom straffe bezuinigingen doorvoeren.

Eerder vanochtend vertelde een andere bron onder voorwaarde van anonimiteit dat de centrale bank morgenochtend, als de Europese beurzen open gaan, de ECB daadwerkelijk besluit te interveniëren met het kopen van de Italiaanse obligaties.

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel lieten vanavond in een gezamenlijke verklaring weten dat zij achter het opkopen van staatsobligaties staan van noodlijdende eurolanden.

De ECB komt mogelijk voor het eind van de avond nog met een verklaring over het spoedberaad.