Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Driehonderd man op de vuist met politie in Tottenham

Een brandende auto met op de voorgrond twee agenten, afgelopen nacht in Tottenham. Foto Reuters / Stefan Wermuth

In de Londense wijk Tottenham zijn gisteravond zeker driehonderd mensen de confrontatie met de politie aangegaan. Twee surveillanceauto’s en een dubbeldekkerbus gingen in vlammen op, winkels werden geplunderd en ruiten ingeslagen. De relschoppers vroegen om “gerechtigheid” in de zaak van een 29-jarige man die donderdag werd doodgeschoten.

In de wijk waren mensen te zien die winkelwagens vol met gestolen spullen voor zich uit duwden, meldt persbureau AP. Een buurtbewoner sprak van vier- tot vijfhonderd betogers, maar de politie hield het op een lager aantal. Door de hele stad waren sirenes te horen van aangerukte versterkingen. Mobiele eenheid en politie te paard wisten de menigte uiteindelijk in bedwang te krijgen.

Tottenham is een van de armste delen van heel Engeland. Bijna de helft van de kinderen leeft er onder de armoedegrens. De wijk heeft een geschiedenis van raciale spanningen en antipolitiesentimenten. In 1985 was Tottenham het toneel van rellen die tot de heftigste in de Britste geschiedenis behoren.