‘Bij crash omgekomen Navy Seals waren op reddingsmissie’

Caption: (FILES) This file photograph taken on November 11, 2009 US Army soldiers from 2-506 Infantry 101st Airborne Division and Afghan National Army soldiers race to get out of the way of a CH-47 Chinook helicopter landing in hostile territory during the launch of Operation Radu Bark VI in the Spira mountains in Khost province, five kms from the Afghan-Pakistan Border, directly across the border from Pakistan's lawless Waziristan region. On August 7, 2011 officials said thirty US troops including special forces died when the Taliban shot down their helicopter in Wardak province southwest of Kabul, late on August 5, in the biggest single loss for foreign troops in the decade-long war. There are currently around 140,000 foreign soldiers in Afghanistan, around 100,000 of them from the US, but all combat forces are due to leave by the end of 2014. AFP PHOTO/DAVID FURST/FILES
Caption: (FILES) This file photograph taken on November 11, 2009 US Army soldiers from 2-506 Infantry 101st Airborne Division and Afghan National Army soldiers race to get out of the way of a CH-47 Chinook helicopter landing in hostile territory during the launch of Operation Radu Bark VI in the Spira mountains in Khost province, five kms from the Afghan-Pakistan Border, directly across the border from Pakistan's lawless Waziristan region. On August 7, 2011 officials said thirty US troops including special forces died when the Taliban shot down their helicopter in Wardak province southwest of Kabul, late on August 5, in the biggest single loss for foreign troops in the decade-long war. There are currently around 140,000 foreign soldiers in Afghanistan, around 100,000 of them from the US, but all combat forces are due to leave by the end of 2014. AFP PHOTO/DAVID FURST/FILES Amerikaanse soldaten rennen uit een Chinook-helikopter het slagveld op in de Khost-provincie, archiefbeeld november 2009. Foto AFP / David Furst

De Amerikaanse militairen die zaterdagochtend met hun Chinook-helikopter neerstortten in de Afghaanse provincie Wardak waren op een reddingsmissie.

De Navy SEALs waren op weg om twee eenheden van het Amerikaanse leger te ondersteunen, die verwikkeld waren in een vuurgevecht met militanten. Dat meldt persbureau AP op basis van bronnen binnen de Amerikaanse regering.

Nadat de reddingsmissie was afgerond werd de helikopter beschoten door Talibaanstrijders en stortte het voertuig neer. Daarbij kwamen dertig Amerikaanse militairen, zeven Afghaanse commando’s en een tolk om. De crash wordt beschouwd als een van de dodelijkste incidenten in de geschiedenis van de NAVO in tien jaar oorlog.

Onder de gedode Amerikanen bevinden zich 22 leden van het beruchte Team Six die betrokken waren bij de missie waarbij Al-Qaeda leider Osama bin Laden omkwam.

Terwijl de NAVO vandaag begon met het bergen van de helikopter, bonden Afghaanse en Amerikaanse troepen de strijd aan met opstandelingen in het gebied. Volgens de NAVO vonden de gevechten niet plaats “in de directe omgeving van de crash”.

Bekijk bij Al Jazeera een reportage over de neergeschoten helikopter.