Beurzen Midden Oosten sluiten met forse verliezen

Caption: Brokers look at screens in the trading room of an investment bank in Tel Aviv August 7, 2011. Tel Aviv shares were down more than 6 percent in midday trade on Sunday after Standard & Poor's downgraded the United States' credit rating, raising fears of another global recession. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: BUSINESS)
Caption: Brokers look at screens in the trading room of an investment bank in Tel Aviv August 7, 2011. Tel Aviv shares were down more than 6 percent in midday trade on Sunday after Standard & Poor's downgraded the United States' credit rating, raising fears of another global recession. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: BUSINESS) Handelaren in Tel Aviv. Vandaag sloot de Israëlische beurs, TA-25, met ruim zes procent verlies. Foto Reuters / Nir Elias

De beurzen in het Midden Oosten zijn vanmiddag met forse verliezen gesloten nadat zij bij de opening heftig reageerden op de beslissing van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s om de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten te verlagen.

De MSM 30 Index van Oman daalde vandaag met 1,9 procent. En de beurzen van Abu Dhabi en Qatar verloren beide 2,5 procent, meldt persbureau Bloomberg.

Israëlische beurs vanochtend even stilgelegd

In Koeweit sloot de beurs op de laagste stand sinds september 2004. De Saoedische beurs behaalde een zeer kleine winst van twee punten en bleef daardoor nagenoeg ongewijzigd na gisteren met een forse 5,5 procent te zijn gesloten.

Vanochtend werd de handel op de Israëlische beurs zelfs voor korte tijd onderbroken omdat deze in korte tijd met zes procent daalde. De TA-25 Index sloot uiteindelijk met ruim 6,5 procent verlies.

Volgens NRC-economieredacteur Melle Garschagen zouden de forse verliezen op de beurzen in het Midden Oosten een best voorteken kunnen zijn van hoe het morgen zal gaan op de Europese markten. Hij wijst op een artikel op de website van de Vereniging van Effectenbezitters waarin gewaarschuwd wordt voor onrust op de Europese beurzen.

Beurzen in de hele wereld onrustig

De hele week al zijn de internationale beurzen onrustig vanwege het Amerikaanse akkoord over het verhogen van het schuldenplafond en de Europese schuldencrisis.

De Dow Jones verloor in vijf dagen bijna zes procent, de Nasdaq ruim acht procent en de S&P500 meer dan zeven procent. Het was de slechtste week voor de Amerikaanse beurzen in twee jaar tijd. Donderdagavond nog noteerde de Dow Jones het grootste verlies sinds oktober 2008. De belangrijke Europese beurzen eindigden vrijdag allemaal in het rood.

De afwaardering van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten is een flinke klap voor de Amerikanen nadat aan zij er aan het begin van de week eindelijk in slaagden een akkoord over het schuldenplafond te bereiken. De zorgen over het Amerikaanse begrotingstekort en de groeiende schuldenlast bleven echter groot. De beslissing van S&P betekent waarschijnlijk dat het op termijn duurder wordt voor de Amerikaanse overheid, bedrijven en consumenten om te lenen.