Belgisch parlement stemt eerder over akkoord steunplan Griekenland

Caption: Falling stock prices are displayed on a ticker at a hall of the Athens stock exchange August 5, 2011. The euro zone must take immediate action to overcome scepticism over its ability to respond to the spreading debt crisis, Greek Prime Minister George Papandreou said on Friday. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) De verliezen op de displays van de aandelenbeurs in Athene. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

Het Belgische parlement zal al begin september stemmen over het Europese akkoord over het tweede steunplan aan het noodlijdende Griekenland.

Premier Yves Leterme maakte dit vanavond op de Belgische televisie bekend, meldt persbureau AFP. De stemming stond gepland in oktober, maar is met zes weken vervroegd en zal gehouden worden op de eerste dag dat het parlement weer zitting neemt. Volgens Leterme is de “geloofwaardigheid van de eurozone” gebaat bij snelle actie.

Het parlement zal stemmen over het akkoord dat op 21 juli bereikt werd tussen de leiders van de eurozone. Het plan om de schuldencrisis in Griekenland op te lossen omvat 160 miljard euro en 35 miljard euro voor garantiestellingen. Daarnaast wordt de rente op de leningen voor Griekenland verlaagd en wordt de looptijd van leningen aan Griekenland verdubbeld van 7,5 jaar naar vijftien jaar.

Deze week debatteert de Tweede Kamer over het tweede pakket aan noodsteun aan Griekenland.

Vanavond overleggen G20 en ECB over voorkomen uitbreiding schuldencrisis

Vanavond houden de leiders van de Europese Centrale Bank spoedberaad over de financiële crisis in Italië. De vrees bestaat dat de Europese crisis uitbreidt. De topbankiers overleggen over een mogelijke aankoop van Italiaanse staatsobligaties om te voorkomen dat Italië bankroet gaat. Eerder vandaag zijn ook de leden van de G20 bijeengekomen om te overleggen over de onrust op de financiële markten als gevolg van de afwaardering van de Amerikaans kredietwaardigheid door Standard & Poor’s.

http://youtu.be/bZTgCTBjlZo

Frankrijk en Duitsland benadrukken steun hulp aan Griekenland

Frankrijk en Duitsland hebben vanavond een gezamelijk verklaring uitgebracht waarin zij hun steun benadrukken voor het akkoord dat 21 juli werd gesloten om de Griekse schuldencrisis te bezweren, meldt persbureau Reuters.

    • Hans Klis