Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Ban Ki-Moon belt met Assad: stop militair geweld tegen burgers

Ban Ki-Moon tijdens een toespraak in het Waldorf Astoria Hotel in New York in juli. Foto AP / Craig Ruttle

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, heeft gisteravond gebeld met de Syrische president Bashar al-Assad om zijn bezorgdheid uit te drukken over het gebruik van geweld tegen burgers. Dat maakte de VN in een verklaring bekend.

Ban Ki-Moon heeft volgens de verklaring zijn “grote bezorgdheid” geuit over het aanhoudende geweld in Syrië van de afgelopen dagen. Hij riep Assad in het telefoongesprek op om “het gebruik van militaire kracht tegen burgers onmiddellijk te beeindigen”. Verder eist de VN-chef dat het massaal arresteren van burgers onmiddellijk stopt.

Opvallend is dat Ban Ki-Moon in de verklaring ook refereert aan de dood van Syrische veiligheidstroepen en politieagenten. De secretaris-generaal heeft volgens de verklaring in het gesprek met Assad zowel het geweld tegen burgers als tegen de veiligheidstroepen veroordeeld. Ook riep hij de Syrische president wederom op hervormingen door te voeren.

Het is voor het eerst in maanden dat de secretaris-generaal van de VN met Assad heeft gesproken. Volgens bronnen rond de VN was de Syrische president sinds mei niet meer bereid om Ban Ki-Moon telefonisch te woord te staan.

‘Syrische troepen bestormen oostelijke stad Deir el-Zour’

Syrische veiligheidstroepen hebben volgens activisten vanochtend voor zonsopgang de oostelijke stad Deir el-Zour bestormd. In de wijken waar de troepen zijn binnengetrokken waren explosies te horen. De troepen vielen de stad van vier kanten aan. Ze hebben tot nu toe acht wijken ingenomen. Over slachtoffers is nog niets bekend.