AZ begint seizoen goed en klopt PSV in eigen huis met 3-1

PSV is de competitie begonnen met een 3-1 nederlaag bij AZ. De Alkmaarders kwamen in eigen huis met 2-0 voor door een volley van Maarten Martens en een afstandsschot van Nick Viergever.

Nog voor rust deed Dries Mertens wat terug voor de Eindhovenaren, maar invaller Jozy Altidore besliste het duel in de tweede helft. De laatste tien minuten speelde AZ met tien man na een tweede gele kaart voor Niklas Moisander.

In het eerste kwartier van de wedstrijd waren beide ploegen redelijk voorzichtig, maar al snel werd duidelijk dat AZ zekerder was en feller jaagde als de Eindhovenaren de bal hadden. De Alkmaarders namen dan ook na de openingsfase het heft in handen. Martens mocht na negentien minuten al schieten, maar PSV-doelman Andreas Isaksson redde met zijn been waarna de bal voor de goal langs hobbelde en achter ging.

Zeven minuten later was het wel raak. Eric Falkenburg stuurde over de rechterflank van AZ, waar PSV-verdediger Abel Tamata het regelmatig moeilijk had, Dirk Marcellis weg. Diens voorzet werd door Martens fraai binnengevolleerd.

Na die treffer ging PSV ook aanvallen. De Eindhovenaren kregen via Marcelo en Wijnaldum een aantal goede kansen, maar de goal viel aan de andere kant. In de 39e minuut kon Viergever van ruim dertig meter uithalen en zag Isaksson er niet goed uit. De Zweedse goalie was wel in de buurt van de bal, maar was te laat om het speeltuig nog te keren.

Op slag van rust kreeg PSV dan toch de verdiende tegentreffer. Mertens werd weggestuurd en verschalkte AZ-keeper Esteban met een diagonaal schot. Met Erik Pieters voor de onzekere Tamata in de ploeg ging PSV na rust op jacht naar meer. AZ, waar Simon Poulsen en Martens geblesseerd naar de kant gingen, kon geen vuist meer maken en werd steeds verder in de verdediging gedrukt.

Na een uur ontkwam AZ aan een gelijkmaker toen Georginio Wijnaldum door Viergever onderuit werd gelopen in het strafschopgebied. Scheidsrechter Eric Braamhaar zag er echter niets in.

Tien minuten voor tijd werd het tegen de verhouding in 3-1 toen de eerste serieuze aanval van AZ na rust door Altidore werd binnengekopt waarna Bruce Springsteen’s ‘Born in the USA’ voor het eerst door het Afas-stadion schalde. Even later moest AZ nog met tien man verder na een tweede gele kaart voor Moisander, maar met tien man speelde de thuisploeg frisser dan met elf en bleef eenvoudig overeind.

FC Groningen verliest van Roda, Heerenveen en NEC gelijk

Gisteren en vrijdag werden ook al wedstrijden in de eerste speelronde van de Eredivisie gespeeld. FC Groningen verloor gisteravond met 2-1 bij Roda JC en SC Heerenveen en NEC speelden met 2-2 gelijk. RKC en Heracles speelden ook met 2-2 gelijk. VVV en FC Utrecht kwamen niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Vrijdagavond won Feyenoord al met 0-2 bij Excelsior.

    • Pim van den Dool