Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Assad: leger heeft plicht op te treden tegen bandieten

Assad vorige week tijdens een bezoek aan een gewonde soldaat in een ziekenhuis in Damascus. Foto AFP via SANA

De Syrische staat heeft de plicht op te treden tegen personen die de bevolking “terroriseren”. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad volgens staatspersbureau SANA gezegd.

De president doelt met zijn woorden vermoedelijk op de massa’s betogers die al maanden demonstreren tegen zijn regime. Hij stelt dat de Syrische strijdkrachten de staatsveiligheid en de veiligheid van burgers moeten verdedigen en op moeten treden tegen “bandieten” die de Syrische steden onveilig maken.

Assad zou zijn uitspraken hebben gedaan tijdens een ontmoeting met de Libanese minister van Buitenlandse Zaken Adnan Mansour. Hij verzekerde Mansour volgens het staatspersbureau dat Syrië vorderingen maakt met de door het regime beloofde hervormingen.

De woorden van Assad komen vlak nadat Syrische activisten vanochtend melding maakten van de bestorming van de steden Deir al-Zor en Houleh door het leger. Daarbij zijn volgens de activisten minstens twintig doden gevallen. VN-chef Ban Ki-Moon belde gisteravond met Assad en riep hem op het gebruik van geweld tegen burgers te stoppen.