Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Arabische Liga: stop onmiddellijk geweld in Syrië

Protesters gather while chanting slogans in Maarat Al-Numan, near Aleppo, in this undated still image taken from amateur video, made available to Reuters on August 5, 2011. Syrian tanks and armoured vehicles deployed throughout Hama on Saturday, a resident said, after a week-long assault which one activist group said had killed 300 civilians in the symbolic centre of protest against President Bashar al-Assad. REUTERS/Social media website via Reuters TV (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Protesters gather while chanting slogans in Maarat Al-Numan, near Aleppo, in this undated still image taken from amateur video, made available to Reuters on August 5, 2011. Syrian tanks and armoured vehicles deployed throughout Hama on Saturday, a resident said, after a week-long assault which one activist group said had killed 300 civilians in the symbolic centre of protest against President Bashar al-Assad. REUTERS/Social media website via Reuters TV (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Beelden van Syrische demonstranten in Maarat Al-Numan. Foto REUTERS

De Arabische Liga maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in Syrië en roept het regime van president Bashar al-Assad op het geweld tegen burgers “onmiddellijk” te staken.

Dat liet secretaris-generaal Nabil Elaraby vanmiddag in een verklaring weten, meldt persbureau Reuters. Hij schreef daarin dat er binnen de Liga een “groeiende bezorgdheid” is “over de verslechterende veiligheidssituatie in Syrië als gevolg van escalerend geweld en de militaire operaties in Hama en Deir al-Zor en andere gebieden”.

Ban Ki-Moon belt met Assad: stop geweld

Gisteravond liet de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, in een telefonisch gesprek met Assad ook al weten bezorgd te zijn over de situatie in Syrië. Het was de eerste keer in maanden dat Ban met de Syrische president sprak. Ook hij riep de staatsman op “het gebruik van militaire kracht tegen burgers onmiddellijk te beëindigen”.

Vandaag zouden volgens activisten zeker 57 mensen gedood zijn in heel Syrië als gevolg van overheidsgeweld. Vanochtend bestormde het Syrische leger de oostelijke stad Deir al-Zor en het centraal gelegen Houleh, daar vielen volgens ooggetuigen tientallen doden.

Sinds vorige week zondag belegeren Syrische militairen de stad Hama. Damascus claimde gisteren zijn gezag in het opstandelingenbolwerk weer te hebben hersteld. De Syrische staatstelevisie toonde verlaten straten en uitgebrande gebouwen.

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Lees hier meer over Syrië.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld