Witte Huis: pad naar schuldenakkoord duurde te lang

(FILES): This April 2, 2009 file photo shows the US Federal Reserve building in Washington, DC. The United States' credit rating was cut for the first time ever Friday, August 5, 2011, when Standard and Poor's lowered it from triple-A to AA+, citing the country's looming deficit burden and weak policy-making process. Standard and Poor's revised the nation's rating downwards to a AA+ with a negative outlook, despite a push back from the White House which said its analysis of the US economy was deeply flawed. It was the first time the US was downgraded since it first received a triple-AAA rating from Moody's in 1917; it has held the S&P rating since 1941. Moody's and a third ratings agency, Fitch, say they continue to study the deficit plan to see if the US merits being kept in their ranks of AAA countries. AFP PHOTO / Files / Karen BLEIER
(FILES): This April 2, 2009 file photo shows the US Federal Reserve building in Washington, DC. The United States' credit rating was cut for the first time ever Friday, August 5, 2011, when Standard and Poor's lowered it from triple-A to AA+, citing the country's looming deficit burden and weak policy-making process. Standard and Poor's revised the nation's rating downwards to a AA+ with a negative outlook, despite a push back from the White House which said its analysis of the US economy was deeply flawed. It was the first time the US was downgraded since it first received a triple-AAA rating from Moody's in 1917; it has held the S&P rating since 1941. Moody's and a third ratings agency, Fitch, say they continue to study the deficit plan to see if the US merits being kept in their ranks of AAA countries. AFP PHOTO / Files / Karen BLEIER De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, in Washington DC. Foto AFP / Karen Bleier

Het werken naar een akkoord over het schuldenplafond in de Verenigde Staten duurde te lange en veroorzaakte te veel verdeeldheid. Dat zegt de woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney.

Volgens Carney moet de fiscale positie van het land nu versterkt worden en de groei worden aangewakkerd. Carney maakt zijn opmerkingen een dag nadat ratingbureau Standard & Poor’s de Verenigde Staten lager waardeerden, van AAA naar AA+. De eerste Amerikaanse herwaardering in de geschiedenis.

“Het is belangrijk dat onze gekozen leiders samenkomen om de economie te versterken en ons land fiscaal sterker te maken.” - Carney in een verklaring

Het Witte Huis zegt dat president Obama z’n best zal doen om congresleden zo ver te krijgen de politieke meningsverschillen te overstijgen om meer in te zetten op economisch herstel en een sterk fiscaal langetermijn plan.

Volgens de Amerikaanse regering was het schuldenakkoord, waarbij het Amerikaanse schuldenplafond werd verhoogd en er werd gesneden in de uitgaven, een “belangrijke stap in de goede richting”. Maar de weg daarnaartoe was “te lang en bij tijden te verdeeld,” zei Carney.

“We moeten het beter doen, om te laten zien dat ons land de wil heeft, de mogelijkheden en de verantwoordelijkheid om onze grote fiscale en economische uitdagingen te tackelen.” - Carney