wijn erbij

Harold Hamersma raadt bij lam met pruimen wit aan.

Op de ijskast heeft hier heel lang een tekening van Peter van Straaten gehangen die mijn vrouw uit de krant had gescheurd. Daarop is een echtpaar te zien dat bij een wei naar de ronduit schattige lammetjes staat te kijken. Uit de mond van de man is het volgende onderschrift opgetekend: ‘Mmmm, lekker met rozemarijn’.

Als ik lam zie dan zorgt Pavlov voor een heel andere reactie. In plaats van aan rozemarijn denk ik meteen aan rode wijn. Daarmee gaat ie ook heel lekker smaken.

Erg kieskeurig is het diertje dan overigens niet. Het blieft veel. En het laat zich prima combineren. Met cabernet sauvignon, het liefst uit Chili. Met Rioja, of een andere Spaanse tinto waarin tempranillo de baas is. De Rhône en Australië voorzien in respectievelijk syrah en shiraz. En in Amerika serveren ze er graag zinfandel bij.

Kortom, het is oppassen dat we zelf niet lam worden. Maar moet het altijd rode wijn zijn? Niet per se. Ik las eens over een Amerikaanse bierbrouwer die zwoer bij ‘brown ale’, en dat mocht wat hem betreft zelfs uit Engeland komen. Ook circuleren er geruchten vanuit het cocktailcircuit dat cola met een goede rum ‘je van het is’ met lam. En wie de Bob is, kan bij zijn lamsgerecht ook Darjeeling drinken zonder zichzelf gastronomisch tekort te doen.

Maar zoals gezegd, lam betekent bij mij wijn. En als dat bij u ook het geval is, maar uw hoofd staat niet naar rood, dan vormt deze week het recept van de thuiskok een mooie aanleiding om wit te gaan drinken. En dan nu eens niet ‘usual suspects’ als sauvignon blanc of chardonnay.

Vanwege het bijgerecht waarin een nadrukkelijke rol is weggelegd voor pruimen, sinaasappel en gember denk ik in dit geval aan viognier. Een goede, en vooral prima geprijsde, is Casillero del Diablo 2010 van het Chileense huis Concha y Toro. De daarin aanwezige geur- en smaaktonen als abrikoos, perzik, oranje citrus, gember en zoete grapefruit vormen een geweldig bruggetje met garnituur en lam. In de ijskast ermee.

Casillero del Diablo 2010 Casablanca Valley, Chili 6,99 euro, Albert Heijn

    • Harold Hamersma