Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Volg de botenparade van de Gay Pride live

De botenparade vormt het hoogtepunt van de Gay Pride. Foto Lucien Spee

Vandaag niet in Amsterdam, maar wel kijken naar de canalparade van de Amsterdam Gay Pride? Bekijk het live vanaf 14.00 uur waar je ook bent.

Aan de botenoptocht doen maximaal tachtig boten mee. Het hoogtepunt van de botenparade is dit jaar volgens ProGay de defensieboot. Voor het eerst varen militairen in uniform mee. Vorig jaar mochten ze alleen op eigen titel meedoen. Het jaar daarvoor mochten militairen helemaal niet meevaren.

Tijdens de botenparade door de Amsterdamse grachten protesteert het COC met enkele vliegtuigjes tegen het regeringsbeleid. Op de sleep achter de vliegtuigjes is de tekst ‘Weiger de weigerambtenaar’ en ‘Voorlichting op elke school’ te lezen. De homobelangenorganisatie wil hiermee de aandacht trekken van minister van OCW Marja van Bijsterveldt (CDA), die ook meevaart.

Behalve tegen ambtenaren die weigeren om homo- en lesbostellen in de echt te verbinden voert het COC ook actie tegen de weigering van Van Bijsterveldt, die homo-emancipatie in haar portefeuille heeft, om voorlichting over homoseksualiteit op scholen verplicht te stellen. De bewindsvrouw weigert de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer uit te voeren.

Traditiegetrouw sturen ook veel politieke partijen afgezanten naar de botenoptocht. Zo doen voor D66 Boris Dittrich, Pia Dijkstra en Sophie in ’t Veld mee en heeft de VVD een eigen boot, die ook ruimte biedt aan politici uit Servië en Kroatië. Ook GroenLinks en de PvdA hebben een eigen boot. Of er Kamerleden van de PVV meedoen is niet bekend.

http://youtu.be/-E0U5xa--84