Uitgelicht zondag

Out of Africa, de succesfilm van Sydney Pollack uit 1985. RTL4, 13.50u.

Film

Briefgeheim (Simone van Dusseldorp, 2010, NL). Eva wordt gek van haar ruziënde ouders en loopt weg. Ze vindt een geheime brief en wordt betrapt door een crimineel. Gemoderniseerde verfilming van het kinderboek van Jan Terlouw uit 1973 is een kundige avonturenfilm met naturel spel van de jonge acteurs. Ned.3, 09.00-10.10u.

Out of Africa (Sydney Pollack, 1985, VS). Met Oscars overstelpte, stijlvol aan modieuze sentimenten appellerende film over het leven van Isak Dinesen alias Karen Blixen in Kenia. Meryl Streep is geknipt voor rol van verlaten plantersvrouw die, tegen de achtergrond van miskende zwarten en bedreigde diersoorten, vrijbuiter Robert Redford aan zich probeert te binden.RTL4, 13.50-17.00u.

Vera Cruz (Robert Aldrich, 1954, VS). Twee huurlingen (Gary Cooper en Burt Lancaster) moeten een gravin en 3 miljoen dollar aan goudstaven vervoeren naar Vera Cruz ten tijde van de Mexicaanse revolutie. De twee bluffen elkaar onderweg af en verraad ligt steeds op de loer. Dit leidt tot komische en spannende momenten, fraai gefilmd op prachtige locaties in Mexico.Eén, 14.00-15.35u.

Control (Anton Corbijn, 2007, GB). Speelfilmdebuut van fotograaf Anton Corbijn vertelt het korte levensverhaal van Ian Curtis, de zanger van popgroep Joy Division. Niet zijn muziek staat centraal, maar zijn persoonlijk leven, waarin hij klem zat tussen echtgenote en minnares, aan epilepsie leed en op 23-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Nieuwkomer Sam Riley is een openbaring als Curtis, Samantha Morton is ijzersterk als zijn echtgenote. Fraai gefilmd in zwart-wit.Ned.2, 23.20-01.20u.

Informatief

Wettlauf gegen die Zeit. Reportage van Stefanie Schöneborn en Luten Leinhos over de hongersnood in Oost-Afrika, waar miljoenen mensen op hongertocht zijn. De ergste droogte in tientallen jaren bedreigt de levens van twaalf miljoen mensen; een catastrofe dreigt. Vooral uit het door burgeroorlog verscheurde Somalië vluchten honderdduizenden naar vluchtelingenkampen in Kenia. De verslaggevers bezochten de door droogte getroffen gebieden en de opvangkampen en spraken er met bewoners, vluchtelingen en hulpverleners. ZDF, 18.00-18.30u.

Sehnsucht Grand Hotel Haiti. Ooit herbergde Hotel Oloffson in Port-au-Prince de rijken der aarde. Graham Greene vond er begin jaren zestig inspiratie voor zijn roman The Comedians, die zich afspeelt in het Haïti van dictator Papa Doc en zijn Tonton Macoutes en waarin een hotel-eigenaar een belangrijke rol speelt. Het hotel overleefde de aardbeving van 2010 grotendeels ongeschonden – overeind gehouden door de soepele houten constructie, of door de vele verhalen en legenden die over het hotel bestaan. Deze documentaire – die om 20.16u voorafgegaan wordt door de film van Peter Glenville uit ’67 naar Greenes boek, met Richard Burton en Elizabeth Taylor – gaat over de bontgekleurde geschiedenis van het hotel dat symbool kan staan voor de overlevingskracht van de Haïtianen.Arte, 22.45-00.15u.

Radio

Zomeravondconcert. Opnamen van het Delft Kamermuziek Festival van gisteravond, met muziek van Schumann, Britten, Ravel, Loeffler en Schubert. Radio 4, 20.02-23.00u.

Kurahashi en Brautigam in concert. Wereldpremière van de compositie voor pianoforte en bamboefluit die Yodo Kurahashi op verzoek van Ronald Brautigam schreef. De opname werd op 28 april gemaakt in De Bijloke te Gent.Radio 5, 22.30-23.00u.