thuiskoktips

Soorten

De pruim die iedereen altijd als állerlekkerste en smaakrijkste aanwijst is de Reine Claude, een groene pruim met een frisse en toch volle smaak. De paars-rode rassen lijken nogal op elkaar. Ze worden wat eerder of wat later rijp en zijn wat groter of kleiner, maar een wereld van verschil maakt het niet.

Kwetsen zijn een werkelijk andere soort pruimen (Damascus of Damscener-pruimen), een oud ras van paarse, zoete pruimen die pas tegen of in oktober rijp worden. Ze worden in Frankrijk, speciaal in de Elzas (voor eau de vie ) en in Duitsland meer gewaardeerd dan hier. Ze komen jammer genoeg maar weinig op de markt, ze zijn nogal kwetsbaar en niet lang houdbaar.

Verder zijn er nog de mirabellen, kleinere pruimen meestal, die in het geel, rood en paars voorkomen, en over het algemeen vooral voor jam gebruikt worden – en in de Elzas natuurlijk weer voor eau de vie. Die Elzassers zijn niet gek. Volgens Johannes van Dam is de mirabelpruim trouwens een ten onrechte verwaarloosde verrukking.

Pruimen inmaken

Wie van eigen boom of van de markt veel pruimen heeft binnengehaald, kan die ook inleggen in rode wijn en dan laten staan tot het herfst wordt en ze bij of na de wildschotel eten.

Ga als volgt te werk: Neem 1 liter wijn per kilo pruimen en ongeveer 200 gram suiker. Los de suiker in de wijn op door die te verhitten, maar niet te laten koken. Leg er ook een kaneelstokje in en wat kruidnagels en/of een sinaasappelschilletje. Doe de pruimen erbij, met pit en al, laat even doorwarmen en giet het geheel dan in gesteriliseerde potten met goed afsluitbare deksels. (Steriliseren doe je door de potten ondergedompeld in kokend water te zetten en ze vijf minuten te laten koken.) Laat de potten ten minste een maand staan.

Chinese pruimensaus

Chinese pruimensaus is heel beroemd, maar in recepten voor varkensvlees met pruimensaus wordt vaak uitgegaan van kant-en-klare pruimensaus. Daar schiet de pruimenkok niets mee op! Het is helemaal zo moeilijk niet om zelf pruimensaus te maken, met een mengsel van fijngewreven knoflook, gember, chilipeper en sojasaus en op smaak gebracht met wat Chinese rijstwijn en een half theelepeltje vijfkruidenpoeder. Dat giet je over een kilo ontpitte pruimen die je in de pan bakt met een paar lente-uitjes. Eventueel wat waterkastanjes en of zoete aardappelen erbij, varkensvlees erbij, kommetje rijst en op z’n Chinees smullen maar. Geleidelijk aan raken we de pruimen wel kwijt.

Zelf pruimen plukken

Bij tuindersbedrijf Franken in Bergen op Zoom (Balsedreef 1, 4623 RA) kan men zelf pruimen, bramen en bessen plukken en meteen allerlei verse groenten meenemen. Voor inlichtingen zie frankenfruit.nl

Bij fruittuin de Hagen in Haulerwijk kan men ook zelf plukken. Zie voor meer adressen en andere inlichtingen: thegreenbee.nl