Telefonisch overleg tussen ministers van Financiën G7 volgt

(L-R) The EU, the French and the German flag flutter in the wind on July 20, 2011 in the courtyard of the Chancellory in Berlin, prior to a visit of the French President Nicolas Sarkozy for talks with German Chancellor Angela Merkel. They meet one day ahead of a pivotal summit of heads of state and government in Brussels aimed at a sealing a second Greek bailout. Merkel and Sarkozy are confident they can agree in talks a common position for the eurozone summit, her spokesman said. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Foto AFP / Odd Andersen

De ministers van Financiën en centrale bankiers van de groep van zeven grote geïndustrialiseerde landen (G7) zullen later vandaag of morgen per telefoon vergaderen over de onrust op de financiële markten. Dat zegt een hoge Europese diplomatieke bron.

Volgens de bron heeft de afwaardering van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten een mondiale dimensie toegevoegd, bovenop de schuldencrisis in de eurozone. Daardoor is de noodzaak ontstaan voor internationale coördinatie.

De diplomaat:

“De G7 gaat vergaderen via de telefoon. Het is nog niet bevestigd of dit vanavond of morgen plaats gaat vinden.”

De Franse minister van Financiën Francois Baroin, die zitting neemt in deze vergadering onder het Franse voorzitterschap van de G7 en de G20, zei vandaag in een radio-interview dat het te vroeg was om te zeggen of er eerder dan gepland een G7-bijeenkomst komt. De top staat nu op de agenda voor begin september in de Franse stad Marseille. Baroin zei er daarnaast vertrouwen in te hebben dat de VS zich door de crisis heenslaat.

    • Marije Willems