Spaanse betogers kortstondig terug op Puerta del Sol

Thousands of "indignant" protesters take part in a demonstration in the Puerta del Sol square after it was re-opened to the public, in Madrid, on August 5, 2011. The square had been closed and cordoned off by police and riot police for three days, and "indignant" protesters had organized daily protests in which they tried to access the square. The tension between police and protesters culminated in riot police charging hundreds of demonstrators who had gathered outside the interior ministry on August 4 after trying unsuccesfully to gain access to Madrid's Puerta del Sol square for the third straight day, which resulted in twenty people being injured, including some police officers. A rally against police brutality was held in the afternoon on August 5, before the Puerta Del Sol square was ultimately re-opened in the evening. AFP PHOTO / PEDRO ACOSTA Duizenden demonstranten vanmorgen vroeg op Puerta del Sol in Madrid. Foto AFP / Pedro Acosta

Duizenden demonstranten tegen de bezuinigingen in Spanje hebben vanmorgen in de vroegte kortstondig het centrale plein Puerta del Sol in de hoofdstad Madrid herbezet. Ze namen hun kans waar toen de politie zich van het plein terugtrok, maar verlieten het plein niet veel later in alle rust. Dit meldt persbureau AP.

Donderdag was het plein het toneel van felle botsingen tussen betogers en de politie. Die had het tentenkamp op het Madrileense plein van waaruit de demonstranten in mei actie voerden ontruimd en verhinderde de demonstranten dat weer op te zetten.

In zeven andere steden betuigden demonstranten hun solidariteit met de betogers op het Puerta del Sol.

    • Peter van der Ploeg