Sarkozy en Cameron bepraten financiële situatie - ECB praat morgen

A picture taken on August 5, 2011 shows a graphic on a screen showing the current situation of the markets stock exchange at the palace of Milan. Italian stocks recovered from a wave of panic selling on Friday following an uptick in growth in the second quarter and amid market rumours that the European Central Bank was buying up government bonds. The main FTSE Mib stock market index in Milan moved into positive territory after dropping more than four percent at the start of trading. At around 0930 GMT the index was up 0.54 percent after a drop of 5.16 percent on Thursday. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN Op een scherm in Milaan is de huidige situatie van de aandelenbeurzen te zien. Foto AFP / Olivier Morin

De Franse president Sarkozy en de Britse premier Cameron zullen vanavond spreken over de financiële situatie, na de herwaardering van de Verenigde Staten vanmorgen vroeg. Dit meldt persbureau Reuters.

Nicolas Sarkozy en David Cameron zullen elkaar rond 20.00 uur vanavond spreken, zo meldt het Elysee.

Morgen houdt de Europese Centrale Bank (ECB) een zeldzame zondagse bespreking over de schuldencrisis in de eurozone en de mogelijkheid van het kopen van Italiaanse staatobligaties. Dat zeggen bronnen binnen de ECB volgens persbureau Reuters.

Drie bronnen zeggen volgens Reuters dat ECB-president Jean-Claude Trichet morgen een telefoonconferentie wil houden over de financiële markten en hoe te reageren op de beloften van Italië.

Volgens die bronnen blijft het bestuur van de centrale bank verdeeld over het idee om de Italiaanse obligaties te kopen. Sommigen zouden vinden dat Italië eerst meer moet doen om bezuinigingen sneller toe te passen.

De ECB zou, zo meldden bronnen eerder, bereid zijn de staatsobligaties te kopen van Italië als dat land extra structurele hervormingen door zou voeren.

De Italiaanse premier Berlusconi beloofde gisteren inderdaad sneller te gaan bezuinigen en hervormen om zo het vertrouwen van de financiële markten terug te winnen. Het begrotingstekort van het land moet niet in 2014, maar al in 2013 zijn weggewerkt.

Berlusconi kondigde ook aan met de Sarkozy overeen te zijn gekomen om binnen een paar dagen een buitengewone top van de ministers van Financiën van de G7-landen te beleggen.

Of de aankondigingen van Berlusconi helpen, hangt veel af van de uitkomst van de G7-top en de uitvoering van de bezuinigingsplannen, zei onze financieel redacteur Melle Garschagen gisteren al:

“Als het een topontmoeting wordt waarop wordt gezegd: we gaan de schulden aanpakken en echt bezuinigen, kan dit helpen. De markten accepteren de uitkomst van de top alleen als de uitkomst in de ogen van beleggers goed genoeg is.”

De extra bezuinigingen van de regering-Berlusconi helpen alleen als ze daadwerkelijk worden uitgevoerd, aldus Garschagen:

“Het Italiaanse begrotingstekort in 2013 wegwerken kan reëel zijn als Berlusconi nu precies de maatregelen neemt waar de markten op zitten te wachten. Het zal de Italianen veel pijn gaan doen, maar de rust kan weerkeren als hij het echt doet. Aankondigen is echter één, uitvoeren is twee.”

    • Peter van der Ploeg