Pruimen en wortelen voor bij lamsgehakt

Pruimen en wortelen in sinaasappelsaus (met lamsgehakt en gekruide tuinbonenrijst)

Het pruimen-wortelen gerecht laat zich uitstekend combineren met lamsgehaktballetjes waar royaal komijn en peterselie doorheen gemengd is. Maak de balletjes een beetje torpedovormig en leg ze op een rooster onder de ovengril (of op de barbecue). Lamsgehakt is nogal vet en zo raak je daar als vanzelf een deel van kwijt.

Eet er bijvoorbeeld rijst bij, gemengd met tuinbonen, munt en fijngehakt bonenkruid. Het beetje bittere van de tuinbonen combineert geweldig met de zoetzure wortelen.

Voor 4 à 6 personen:

2 el olie, 2 sjalotten, 1 dessertlepel korianderzaad, ½ verse rode peper of ½ tl gedroogde rode peper, 1 pond wortelen, 1 kilo pruimen, sap en rasp van 1 sinaasappel, 1 plakje verse gember, geraspt, klein bosje koriander

Schrap de wortelen en snijd ze in plakjes. Halveer de pruimen en ontpit ze. Hak de sjalotten en de peper fijn.

Verwarm de olie in een pan met een dikke bodem en fruit er de sjalot, het korianderzaad en de rode peper in. Als de sjalot zacht wordt de wortelen toevoegen. Laat vijf minuten bakken onder geregeld omscheppen. Doe de pruimen in de pan met het sinaasappelsap en de geraspte schil. Voeg de gember toe.

Laat het geheel zo’n twintig minuten zachtjes koken, tot de wortel zacht is maar nog wel een beetje beet heeft. Voeg zout naar smaak toe. Het beste is het om het gerecht, bestrooid met fijngehakte koriander, niet gloeiend heet op te dienen.

Pruimentaart met amandelen en sinaasappel

Deze pruimentaart heeft al eerder de krant gehaald, maar omdat hij zo geweldig lekker is, geef ik het recept nog een keer.

1 pond pruimen, 50 gr suiker, sap en geraspte schil van 1 sinaasappel, vanillestokje

voor het deeg:

150 gr. zachte boter, 150 gr suiker, 2 eieren,

85 gr zelfrijzend bakmeel, 1 theelepel bakpoeder,

100 gr amandelen

voor eroverheen:

30 gr boter, 50 gr geschaafde amandelen,

25 gr basterdsuiker

Verwarm de oven op 175 graden

Bak de doormidden gesneden, ontpitte pruimen met de suiker, het sap en de rasp van de sinaasappel 20 minuten in de oven. Doe er het merg van een vanillestokje bij.

Klop de zachte boter met de suiker, eieren, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en gemalen amandelen tot een beslag. Giet dit in een met bakpapier beklede vorm, pruimen en sap erbovenop, 1/2 uurtje bakken.

Smelt intussen de boter en roer daar de geschaafde amandelen en de basterdsuiker door. Giet over de taart, verlaag de temperatuur naar 160 en bak nog 20 minuten