Protesten in Syrië, over Hama niets bekend

Op de eerste vrijdag van de islamitische vastenmaand ramadan zijn gisteren voorzover bekend tienduizenden Syriërs de straat op ge gaan om te demonstreren tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Volgens een woordvoerder van de Syrische Liga voor de Rechten van de Mens demonstreerden 30.000 mensen in Deir es-Zor, en duizenden in Deraa in het zuiden en Qameshli in het noordoosten. Ze toonden ook hun solidariteit met de bevolking van de stad Hama, die door tanks van het regime is bezet.

Bij de demonstraties zouden tien doden zijn gevallen, van wie vier in een buitenwijk van de hoofdstad Damascus. Er zijn geen onafhankelijke waarnemers in Syrië die de cijfers zouden kunnen bevestigen.

Syrische activisten hadden zoals alle vrijdagen op de Facebookpagina Syrian Revolution 2011 tot de demonstraties opgeroepen, met dit keer als leus: „God is met ons. En u?” Daarmee richtten ze zich tot de Syrische burgerij die nog steeds in meerderheid thuiszit en tot het buitenland, dat aarzelt de Syrische opstand onomwonden te steunen.

De aantallen betogers die gisteren werden gemeld waren veel lager dan die van afgelopen vrijdagen. Het was niet duidelijk wat daar de reden voor was. Tijdens de ramadan werden juist méér betogers verwacht.

Omdat de autoriteiten proberen zoveel mogelijk de communicatiemiddelen van de opposanten af te snijden, is mogelijk dat niet alle protesten naar buiten kwamen. Maar ook is denkbaar dat het gewelddadige optreden van de autoriteiten tegen demonstranten – er zouden sinds half maart meer dan 2.000 doden onder betogers zijn gevallen – resultaat heeft en minder mensen de straat zijn opgegaan.

Het werd evenmin duidelijk hoe nu de situatie in Hama is, waar sinds zondag meer dan honderd doden zouden zijn gevallen bij het legeroffensief. De staatstelevisie meldde dat de stad onder controle is van het leger. Wekenlang zijn in Hama honderdduizenden mensen gaan demonstreren nadat de politie zich uit de straten had teruggetrokken. (AFP, Reuters)