Protest in Israël begon met kaas

Protesters march during a massive protest call for social justice including lower property prices in Israel, on a main road in Tel Aviv August 6, 2011. A quarter-million Israelis marched for lower living costs on Saturday in a swelling protest that has thrust the economy onto the political agenda and put pressure on Prime Minister Benjamin Netanyahu. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST BUSINESS)
Protesters march during a massive protest call for social justice including lower property prices in Israel, on a main road in Tel Aviv August 6, 2011. A quarter-million Israelis marched for lower living costs on Saturday in a swelling protest that has thrust the economy onto the political agenda and put pressure on Prime Minister Benjamin Netanyahu. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST BUSINESS) Israëlische demonstranten, vanavond, in Tel Aviv. Foto Reuters / Nir Elias

Vandaag zijn opnieuw zo’n kwart miljoen Israëli’s de straat opgegaan. Ze voeren de druk op premier Netanyahu op om de economie hoger op de politieke agenda te zetten. Wat willen ze en wie zijn ze?

Persbureau Reuters heeft op een rij gezet waar het de betogers om gaat, en wie ze zijn.

Het begint met cottagecheese en Facebook

De organisatoren van de demonstraties zeggen dat het nieuwe gevoel van collectief actievoeren z’n oorsprong heeft in een boycot van cottage cheese, huttenkäse, een actie die startte op Facebook. Die kaas werd ineens 40 procent duurder. Het protest had effect, want verschillende fabrikanten van de kaas verlaagden hun prijzen.

In het midden van juli trok een vrouw uit Tel Aviv, boos om de hoge prijzen, daarop naar de chique Rothschild Boulevard en zette er een tent op. Sociale media hielpen haar protest groeien tot een tentenkamp wat zich verspreidde naar andere Israëlische steden. In de weekenden vonden er snel door het hele land grote marsen plaats.

Een grote mars vandaag in Tel Aviv. Foto AFP / David BuimovitchEen grote mars vandaag in Tel Aviv. Foto AFP / David Buimovitch

Belasting betalen, maar weinig terugzien

Veel van de demonstranten komen uit de Israëlische middenklasse. Ze voelen dat ze belasting betalen terwijl ze weinig zien van de voordelen die armeren krijgen. Veel middenklassers vormen het centrum van het officierenkorps in het dienstplichtige leger, waar ze vaak lange periodes, jaarlijks, reservedienst draaien.

Beelden uit Tel Aviv, via Russia Today:

Betogingen zijn a-politiek

De betogingen zijn gericht tegen de regering van Benjamin Netanyahu, maar de demonstraties zijn over het algemeen a-politiek, ondanks de enkele partijen die de betogingen graag willen kapen.

Volgens analisten is dit te verklaren door de grote loonsverschillen en hoge prijzen voor consumenten, in combinatie met de sterkte van de breed regerende coalitie en de zwakke aantrekkingskracht van de oppositie.

Een demonstrant in Tel Aviv. Foto Reuters / Amir CohenEen demonstrant in Tel Aviv. Foto Reuters / Amir Cohen

Een lijst met eisen

Na weken van vage boodschappen vanuit de betogers is er nu een lijst met eisen van de Nationale Unie van Israëlische Studenten. Op de lijst staan eisen als belastingverlaging, meer geld voor huisvesting voor armlastigen, vertraging van de privatisering van de zorg, uitbreiding van gratis onderwijs zodat ook verzoring daar onder valt, en uit uitbannen van werkgevers die de vakbonden aantasten.

Wat doet Netanyahu?

Netanyahu is van plan morgen (zondag) een team van regeringsvertegenwoordigers samen te stellen dat direct in gesprek moet gaan met de betogers. Hij probeerde eerder, zonder succes, de betogers stil te krijgen met huisvestings- en importhervormingen.