Privébank Brenninkmeijers is fiscaal vrijgesteld

De privébank voor de familie Brenninkmeijer, de rijkste familie van het land, betaalt geen vennootschapsbelasting meer. De Anthos Bank is gevrijwaard van belastingverplichtingen sinds haar eigenaar vorig jaar een fiscaal vriendelijke Anbi-status kreeg.

Dat schrijven NRC-redacteuren Menno Tamminga en Philip de Witt Wijnen vandaag in NRC Handelsblad.

De Anthos Bank werd in 2004 opgericht en kreeg toen een volledige bankvergunning van De Nederlandsche Bank. Anthos heeft als doel om bancaire diensten te verlenen aan “bepaalde leden van de familie Brenninkmeijer”. De oprichtersfamilie van winkelconcern C&A is volgens zakenblad Quote de rijkste familie van Nederland, met een geschat vermogen van 21 miljard euro.

Instellingen kunnen een zogeheten Anbi-status verkrijgen indien hun “doel en feitelijke werkzaamheden voor meer dan 90 procent een algemeen belang dienen”, aldus de richtlijnen van de Belastingdienst. Anbi staat voor ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’. Een organisatie met die status hoeft geen vennootschapsbelasting te betalen.

In de jaarrekening over 2010 staat:

“Gezien de Anbi-status van de moedervennootschap is de bank geen belasting meer verschuldigd.”

Volgens fiscalist Luc Jacobs van KPMG Meijburg kan een dochteronderneming van een Anbi-instelling inderdaad ook profiteren van die fiscale vrijstelling, mits “het betreffende bedrijf zijn winst volledig aan de goededoelenstichting afdraagt”. Anthos keerde vorig jaar de winst van ruim 1,8 miljoen uit aan Unitas.

De Anbi-regeling voor ’s lands rijkste familie raakt de schatkist overigens nauwelijks, schrijven NRC-redacteuren Tamminga en De Witt Wijnen. Vóór 2010 droeg de Anthos Bank in totaal nog geen 1,3 miljoen euro aan belasting af.

Lees het volledige artikel vandaag in NRC Weekend of in de digitale editie voor abonnees.