Politiek Den Haag ademt grote rust

Op de aandelenbeurzen en valutamarkten mag het dan al dagen hectisch zijn, politiek Den Haag ademt totale rust.

De regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk en Spanje waren gisteren druk met elkaar in gesprek, maar onduidelijk bleef of ook de Nederlandse regering een actieve rol speelde in het beteugelen van de financiële crisis. Als dat al het geval is, gebeurt dat in het diepste geheim. „Geen commentaar”, is de reactie van het ministerie van Financiën op de vraag wat Den Haag van alle commotie in de financiële wereld vond.

Vrijdagochtend had het departement al laten weten niet inhoudelijk op een brief van voorzitter José Barroso van de Europese Commissie te willen reageren. De Portugees pleitte in een brief aan regeringsleiders impliciet voor verhoging van het noodfonds EFSF. Volgens Financiën is „het op dit moment niet zinvol nieuwe discussies te openen”.

Volgens Bruno Braakhuis (GroenLinks), een van de weinige Kamerleden die vrijdag in Den Haag te vinden was, laat het gebrek aan politieke slagkracht weer eens zien dat de Europese Unie „bestuurlijk inert” is. „Het wordt nu echt tijd voor een Europees ministerie van Financiën.” Braakhuis zegt geen idee te hebben wat er nu feitelijk in Den Haag gebeurt. „Volgens mij niets. Als de crisis zich onverhoopt op maandag doorzet, moet er echt crisismanagement komen, in Brussel. Denk je dat je, zoals het nu gaat, de financiële markten rustig krijgt?”

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat weten dat premier Rutte met vakantie is, en dus niet zal reageren. Ook vicepremier Verhagen is niet aan het werk. Formeel heeft volgens de RVD dezer dagen minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA) de touwtjes in handen. Zijn woordvoerder laat echter weten dat Leers nog tot maandag op vakantie is. Dat blijkt later een misverstand. Ook al is Leers misschien niet fysiek in Den Haag, hij vervangt volgens de RVD wel degelijk de premier, maar onduidelijk is of hij zich met de crisis op de beurzen bezighoudt.