Ruim veertig aanhoudingen rond Gay Pride

Participants of the Canal Parade dance as their boat makes its way through the canals as part of the annual gay pride parade in Amsterdam August 6, 2011. The canal parade is the highlight of Gay Pride Amsterdam, which is held in the capital every year. REUTERS/Paul Vreeker/United Photos (NETHERLANDS - Tags: SOCIETY) De Canal Parade tijdens het jaarlijkse Gay Pride evenement in Amsterdam. Foto Reuters / Paul Vreeker

De politie heeft op de Gay Pride in Amsterdam 41 arrestaties verricht. In één geval was sprake van homogerelateerd geweld. De meeste arrestaties waren voor het verstoren van de orde, meldt een woordvoerder van de politie omstreeks 21.45 uur aan persbureau Novum.

Ook werden een aantal mensen opgepakt omdat ze heel dronken waren. Verder was er sprake van drie zware mishandelingen. Het aantal arrestaties valt volgens de woordvoerder mee, gezien het aantal mensen dat op het evenement is afgekomen.

Het feest bereikte zijn climax met de jaarlijkse botenparade. Het was een stuk drukker dan vorig jaar, meldt de organisatie. Vorig jaar keken er zo’n 380 duizend mensen langs de kant. Hoeveel dat er dit jaar waren, weet de woordvoerder niet precies. “Het was duidelijk drukker dan vorig jaar, maar er zijn geen bezoekersrecords gebroken.”

Dat het dit jaar drukker was dan in 2010, kwam volgens de woordvoerder van de organisatie door het weer. “Vorig jaar regende het ‘s ochtends vroeg al. Dat was dit jaar niet het geval.”

Een van de boten tijdens de Canal Parade, vanmiddag. Foto Reuters / Paul Vreeker / United PhotosEen van de boten tijdens de Canal Parade, vanmiddag. Foto Reuters / Paul Vreeker / United Photos

De parade begon bij redelijk weer. De lucht was grijs, en uit de wolken viel slechts af en toe een druppel. Rond 16.15 uur hield het echter op met zachtjes regenen en volgde een hoosbui. Rond dat tijdstip waren de eerste boten toen alweer bij het eindpunt aanbeland. De laatste boten voeren op dat moment echter net weg bij het beginpunt.

Het Openbaar Ministerie meldde eerder dat tijdens Gay Pride een zerotolerancebeleid voor het discrimineren, bedreigen en mishandelen van homo’s geldt. Met de harde aanpak wil justitie laten zien geweld tegen homo’s niet te tolereren.

Het zerotolerancebeleid houdt in dat verdachten altijd worden aangehouden en dat vijftig tot honderd procent hogere straffen worden geëist dan normaal. Er is ook extra toezicht. Het OM heeft alvast een themazitting gereserveerd voor 8 november bij de rechtbank in Amsterdam. Dan moeten de verdachten zich voor de rechter verantwoorden.

Beelden van de botenparade van de NOS:

    • Peter van der Ploeg