Pensioenfondsen duiken onder dekkkingsgraad

Amsterdam. Door de dalende beurskoersen de afgelopen weken is een aantal pensioenfondsen onder de verplichte dekkingsgraad van 105 procent terechtgekomen. Deze pensioenfondsen hebben zich bij De Nederlandsche Bank gemeld. Dat bevestigde een woordvoerder van de toezichthouder gisteren. In de afgelopen zeven handelsdagen heeft de AEX-index zo’n 15 procent aan waarde ingeleverd. Wereldwijd zijn de beurzen in mineur door de eurocrisis en de economische vooruitzichten in de Verenigde Staten. Hoeveel en welke pensioenfondsen hierdoor onder de dekkingsgraad zijn uitgekomen, wil DNB niet bekend maken. De centrale bank eist nu geen directe maatregelen van de betrokken fondsen. „De stand aan het einde van het jaar is hiervoor beslissend”, zegt de woordvoerder. Over het tweede kwartaal van dit jaar hadden de metaalpensioenfondsen PME en PMT al een te lage dekkingsgraad van respectievelijk 99 en 102 procent. De fondsen, ABP en Zorg & Welzijn zaten met 112 en 110 procent veilig. (Novum)