Opnieuw doden bij protesten Syrië

Ten minste 24 mensen zijn gedood toen Syrische veiligheidstroepen gisternacht het vuur openden op demonstranten tegen het regime. Volgens Syrische activisten kwam het gros van hen om in buitenwijken van de hoofdstad Damascus.

Behalve de slachtoffers onder Damasceense demonstranten zijn ook vijf burgerdoden gevallen in Hama en omgeving. De Lokale Coördinatiecomités, die de opstand in Syrië documenteren, hebben dat bericht van de plaatselijke activist Mustafa Osso bevestigd.

Het regeringsleger belegert Hama sinds vorige week zondag. Damascus claimt zijn gezag in het opstandelingenbolwerk weer te hebben hersteld. De Syrische staatstelevisie toonde verlaten straten en uitgebrande gebouwen.

Na het vrijdaggebed gingen gisteren tienduizenden betogers in heel Syrië de straat op om het aftreden van president Bashar Assad te eisen. Van Damascus tot aan de zuidelijke provincie Daraa en Deir el-Zour in het oosten waren demonstranten op de been.

De betogers trotseerden het hardhandige optreden van de Syrische veiligheidstroepen. Sinds het uitbreken van de opstand zijn al 1700 burgers om het leven gekomen.

    • Marije Willems