Oekraïne: ex-premier in hechtenis genomen

Een rechtbank in Kiev heeft gisteren besloten dat de Oekraïense oud-premier Julia Timosjenko in voorlopige hechtenis wordt genomen. Ze zou verscheidene keren gerechtelijke bevelen hebben geschonden. De rechtbank voldoet daarmee aan het verzoek van het Openbaar Ministerie om Timosjenko tijdens haar proces in bewaring te nemen. Ze wordt beschuldigd van machtsmisbruik bij het gasakkoord dat Oekraïne in 2009 sloot met Rusland.

Volgens de Oekraïense zender 5 Kanal TV, eisten de aanklagers de arrestatie van Timosjenko omdat ze minachting toonde voor premier Mykola Azarov. Voorafgaand aan de arrestatie had Azarov, een oude bondgenoot en economisch adviseur van president Viktor Janoekovitsj, een belastende getuigenis afgelegd tegen Timosjenko.

Timosjenko ontkent alle aanklachten. Voor de rechter zei ze vorige maand dat de aanklacht „een farce” is en de rechter „een marionet” van president Janoekovitsj. Volgens onderzoekers was Oekraine in 2009 gedwongen om gas te kopen van Rusland tegen prijzen die ruïneus waren voor zijn economie.

Voor het begin van haar proces gisteren hadden duizenden aanhangers zich verzameld in het centrum van Kiev. Ze riepen „schande, schande” toen Timosjenko in de boeien werd geslagen. In 2001 zat zij al eens een maand vast op beschuldiging van malversaties met gas. (AFP, BBC)