‘Nog dit jaar vrije verkiezingen in Syrië’ - Golfstaten zijn kritisch

EDITOR'S NOTE: REUTERS CANNOT INDEPENDENTLY VERIFY THE CONTENT OF THE VIDEO FROM WHICH THIS STILL IMAGE WAS TAKEN Fires burn in the aftermath of shelling in Hama in this still image taken from video posted on a social media website on August 4, 2011. Syrian security forces killed nine people in attacks on tens of thousands of protesters across the country who marched against the rule of President Bashar al-Assad on the first Friday of the Muslim fasting month of Ramadan. REUTERS/Social media website via Reuters TV (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Branden na beschietingen in de Syrische stad Hama. Het beeld komt uit een video waarvan de herkomst niet met zekerheid is vast te stellen. Foto Reuters

Syrië organiseert nog dit jaar ‘vrije en eerlijke’ parlementsverkiezingen. De Syrische minister van buitenlandse zaken beloofde dat de nieuwe volksvertegenwoordiging ‘de verlangens van het Syrische volk zal weerspiegelen’. Dit meldt persbureau AP.

De handreiking vindt net als eerdere toezeggingen naar verwachting weinig weerklank onder de duizenden demonstranten die al maanden het vertrek van president Bashar Assad eisen. In Hama verweren zij zich tegen het aandringende regeringsleger, dat de druk op de stad steeds verder opvoert.

Het mandaat van het zittende parlement verliep eerder dit jaar. Nieuwe verkiezingen werden al voor de jaarwisseling verwacht.

Al-Moallem deed zijn belofte tijdens een ontmoeting met buitenlandse ambassadeurs in de hoofdstad Damascus. Hij verklaarde dat slechts de dialoog Syrië vooruit kan helpen en zegde toe haast te maken met hervormingen.

In Libanon werd gisteravond massaal gedemonstreerd tegen het Syrische Regime. Beelden van de NOS:

Het Syrische regeringsleger draait onderwijl de opstandige stad Hama verder de duimschroeven aan. Een anonieme inwoner die door de linies glipte om de belegerde stad te bevoorraden meldt dat het bericht de ronde doet dat de bombardementen van vrijdagnacht een ziekenhuis in Hama hebben getroffen:

“Ik probeer nu vruchteloos terug te keren naar de stad. Ze hebben de omsingeling zo verzwaard dat zelfs een mier niet binnenkomt.” - een inwoner van Hama

De berichten kunnen niet worden geverifieerd omdat de Syrische autoriteiten Hama hebben afgegrendeld en verbindingslijnen en de elektriciteit hebben afgesneden. In Hama en elders hebben veiligheidstroepen volgens activisten vrijdag 24 demonstranten tegen het regime van Assad gedood. Het beleg van Hama zou de afgelopen dagen tussen de honderd en 250 inwoners het leven hebben gekost.

Golfstaten roepen geweld Syrië te beëindigen

De Samenwerkingsraad van Golfstaten heeft zaterdag het zwijgen doorbroken en Damascus opgeroepen de gewelddadigheden tegen de bevolking onmiddellijk te beëindigen. Op de website van de Raad uiten de zes op het Arabisch schiereiland gelegen staten hun ernstige zorgen om het gebruik van ‘buitensporig geweld’ in Syrië. Ze roepen Damascus op werk te maken van ‘serieuze hervormingen’.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle betwijfelt of de huidige regering aan de macht kan blijven, zegt hij in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung:

“Ik denk niet dat er een politieke toekomst voor Assad denkbaar is die het Syrische volk zal accepteren.” - Westerwelle

    • Peter van der Ploeg