Kort nieuws Cultuur

Recordomzet Sotheby’s erste half jaar 2011

AMSTERDAM. Veilinghuis Sotheby’s heeft in de eerste helft van 2011 wereldwijd 2,4 miljard euro omgezet. Het tweede kwartaal was met een nettowinst van negentig miljoen euro het beste ooit. De eerste zes maanden steeg de nettowinst met 54 procent vergeleken met vorig jaar. De verkoop steeg met 44 procent. Concurrent Christie’s maakte twee weken geleden bekend dat de omzet met 15 procent was gestegen. Sotheby’s verkocht dit jaar al 441 werken van meer dan een miljoen dollar. „De wereldwijde aantrekkingskracht van kunstwerken is een van de weinige stabiele factoren in deze tijd van voortdurende economische onzekerheid”, aldus directeur Bill Ruprecht. De winst werd gedrukt door wisselkoersen, lagere marges en hogere personeelskosten, met name in China waar het bedrijf sterk groeit. Ondanks de goede resultaten sluit Sotheby’s vestigingen en brengt het in Amsterdam de aanwezigheid terug tot een inbrengpunt voor veilingen elders. (NRC)

Album Amy Winehouse staat op eerste plaats

amsterdam. Met haar tweede album Back to Black uit 2006 staat Amy Winehouse postuum op eerste plaats van de Album Top 100. Deze week maakte de 85-jarige jazz-zanger Tony Bennett bekend dat een duet van hem en Winehouse wordt uitgebracht als benefietsingle. Het zou het laatste nummer zijn dat Winehouse heeft opgenomen. „Het was geweldig, ze zong prachtig”, aldus Bennett. De opbrengst gaat naar een stichting die de vader van Winehouse opricht om drugsverslaafden te helpen. Amy Winehouse overleed vandaag twee weken geleden op 27-jarige leeftijd. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. (Novum)